کد سایت fa101479 کد بایگانی 118214 نمایه معنای جملات «ابصر الناظرین»، «اسرع الحاسبین»، «اسمع السامعین»، «اکرم الاکرمین»، «ارحم الراحمین»، «احکم الحاکمین»
طبقه بندی موضوعی حدیث|دعا
گروه بندی اصطلاحات سرفصل‌های قرآنی
خلاصه پرسش
معنای فرازهای «یا أَبْصَرَ النَّاظِرِینَ»، «یا أَسْرَعَ‏ الْحَاسِبِینَ‏‏»، «یا أَسْمَعَ‏ السَّامِعِین»‏، «یا أَکرَمَ‏ الْأَکرَمِینَ»، «یا أَرْحَمَ الرَّاحِمِینَ»، وَ «یا أَحْکمَ الْحَاکمِینَ» که در برخی ادعیه وجود دارد چیست؟
پرسش
معنای این فراز از دعاها «یا أَبْصَرَ النَّاظِرِینَ وَ یا أَسْرَعَ‏ الْحَاسِبِینَ‏‏ وَ یا أَسْمَعَ‏ السَّامِعِین‏ وَ یا أَکرَمَ‏ الْأَکرَمِینَ وَ یا أَرْحَمَ الرَّاحِمِینَ، وَ یا أَحْکمَ الْحَاکمِینَ»، چیست؟
پاسخ اجمالی

روایات و دعاهای متعددی وارد شده است که خداوند متعال را با اوصاف موجود در پرسش یعنی «أَسْمَعَ‏ السَّامِعِین‏»، «أَبْصَرَ النَّاظِرِینَ»، «أَسْرَعَ‏ الْحَاسِبِینَ‏‏»، «أَکرَمَ‏ الْأَکرَمِینَ»، «أَرْحَمَ الرَّاحِمِینَ» و «أَحْکمَ الْحَاکمِینَ» معرفی می‌نماید:

  1. پیامبر(ص): یکی از دعاهایی که در روز عرفه وارد شده، آن است: «... یا أَسْمَعَ السَّامِعِینَ وَ یا أَبْصَرَ النَّاظِرِینَ وَ یا أَسْرَعَ الْحَاسِبِینَ وَ یا أَرْحَمَ الرَّاحِمِینَ أَسْأَلُک أَنْ تُصَلِّی عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ أَنْ تَفْعَلَ بِی کذَا وَ کذَا...».[1]
  2. امام باقر(ع) فرمود: اگر انسان مؤمنی هفتاد مرتبه خدا را با این کلمات «(یا أَسْمَعَ السَّامِعِینَ) وَ یا أَبْصَرَ النَّاظِرِینَ‏، وَ یا أَسْرَعَ‏ الْحَاسِبِینَ‏، وَ یا أَرْحَمَ الرَّاحِمِینَ، وَ یا أَحْکمَ الْحَاکمِین‏» بخواند، من بشارت دادن ملائکه به او در هنگام مرگ و هم‌چنین (داشتن) خانه‌های در بهشت به تعداد این کلمات را برای او ضمانت می‌کنم.[2]
  3. امام باقر(ع): بعد از نماز صبح این‌گونه دعا می‌نمود: «... وَ یا أَفْضَلَ مَرْجُوٍّ وَ یا أَسْمَعَ السَّامِعِینَ وَ یا أَبْصَرَ النَّاظِرِینَ‏ وَ یا خَیرَ النَّاصِرِینَ وَ یا أَسْرَعَ‏ الْحَاسِبِینَ‏ وَ یا أَرْحَمَ الرَّاحِمِینَ وَ یا أَحْکمَ الْحَاکمِینَ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّد...».[3]

به هر حال، معنای هر بخش از این دعاها به این صورت خواهد بود:

«یا أَسْمَعَ السَّامِعِینَ»؛(اى شنواترین شنوایان).[4]

«یا أَبْصَرَ النَّاظِرِینَ»؛(ای بیناترین بینایان).[5]

«یا أَسْرَعَ الْحَاسِبِینَ»؛(ای سریع‌ترین حسابرسان).[6]

«یا أَرْحَمَ الرَّاحِمِینَ»؛(اى مهربان‌ترین مهربانان).[7]

«یا أَکرَمَ‏ الْأَکرَمِینَ»؛(اى بخشنده‏ترین بخشندگان).[8]

«یا أَحْکمَ الْحَاکمِینَ»؛(ای حکم کننده‌ترین حکم کنندگان).

[1]. کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، محقق، مصحح، غفاری، علی اکبر، آخوندی، محمد، ج 4، ص 464، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ چهارم، 1407ق.

[2]. حمیری، عبد الله بن جعفر، قرب الإسناد، ص 2، قم، مؤسسه آل البیت ع، چاپ اول، 1413ق.

[3]. شیخ صدوق، من لا یحضره الفقیه، محقق، مصحح، غفاری، علی اکبر، ج 1، ص 336، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ دوم، 1413ق.

[4]. «معنای «أسمع» و «أبصر» در سوره‌های مریم و کهف»، 32713.

[5]. «توقیفی بودن نام‌های خداوند»، 92250؛ «بصیرت از نگاه آیات و روایات»، 49704.

[6]. «سریع الحساب بودن خداوند»، 99499.

[7]. «معنای عدالت ،ارحم الراحمین، واحد در خداوند»، 2196.

[8]. «معنای جواد و کریم به عنوان صفات الهی»، 90562.