آیا در عقد دختر باکره‌ای که بدون اذن ولیّ صورت گرفته، پرداخت مهریه واجب است؟
پرسش
گفته می‌شود عقد دختر باکره بدون اذن پدر صحیح نیست، حال اگر دختر و پسری اقدام به چنین عقدی نمایند، آیا پرداخت مهریه بر پسر واجب نیست؟ آیا پولی که دختر بابت مهریه می‌گیرد حرام است و اگر حرام است با آن مبلغ چه کند؟
پاسخ اجمالی

طبق نظر اکثر فقها، عقد دختر باکره بدون رضایت ولیّ شرعی او باطل است؛ بر این اساس، اگر صیغه عقدی خوانده و مهریه‌ای تعیین گردد، عقد باطل بوده و چیزی بر عهده مرد نخواهد بود و اگر دختر، چیزی دریافت نموده باید آن‌را به مرد برگرداند. بله، اگر در چنین صورتی، از روی ناآگاهی بین زن و مرد، آمیزش و دخولی صورت گیرد، حکم وطی به شبهه را داشته و مرد ضامن مهرالمثل خواهد بود.

اما بر اساس نظر برخی مراجع که عقد دختر باکره رشیده را بدون اذن ولیّ شرعی صحیح دانسته‌اند،[1] در این‌گونه عقدها بر مرد واجب است که مهریه را پرداخت نماید.

ضمائم:

پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]

حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

بله، عقد باطل است و چیزی بر ذمه مرد نیست، مگر این‌که وطی شود با اعتقاد به حلیت که مهر المثل واجب است.

حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):

مجرد چنین عقدی موجب مهریه نیست و اگر چیزی دریافت شده، باید بازپس داده شود.

حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

از آن‌جا که نظر معظم له در شرطیت اجازه ولی شرعی مبنی بر احتیاط است با رعایت الاعلم فالاعلم می‌توانید به مجتهدی که فتوا به صحت یا بطلان عقد مذکور را می‌دهد مراجعه کنید و تکلیف مهر را بر طبق آن مشخص نمایید.

حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):

  1. عقد موقت یا دائم دختر رشیده نیاز به اذن پدر ندارد.
  2. اگر فرض سؤال دختر غیر رشیده است و عقد دائم باشد و دخول صورت گیرد، مهر المثل بر عهدۀ پسر خواهد آمد ولی اگر دخول نشده باشد، دختر مستحق مهریه نیست و اگر گرفته باید به آن پسر برگرداند.
  3. اگر فرض سؤال دختر غیر رشیده است و عقد موقت باشد، به صرف استمتاع، مهر المثل ثابت است و اگر استمتاعی صورت نگرفته دختر مستحق مهریه نیست و اگر گرفته باید برگرداند.
  4. بند 2 و 3 در صورتی است که طرفین یقین به صحیح بودن عقد داشته‌اند در غیر این صورت دخول در فرض عقد دائم، زنا است و استمتاع در فرض عقد موقت بی‌اثر است و در هر دو فرض مهریه‌ای ثابت نمی‌شود.

لینک به سایت استفتائات

[1]. جهت آگاهی بیشتر در این زمینه، ر. ک: نمایه 1239 (شرط اجازه در ازدواج دائم یا موقت با دختر باکره).

[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: سیستانی، شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.