آیا می‌توان معصومان و امام‌زادگان را طبق دستور زیارت پیامبر(ص)، با ترسیم قبری بر روی زمین، از دور زیارت کرد؟
پرسش
آیا می‌توان برای هر یک از چهارده معصوم(ع) یا امام‌زادگانی مانند حضرت معصومه(س)، یا حضرت ابوالفضل(ع) مثل آنچه که در زیارت از راه دور رسول الله(ص) در مفاتیح ذکر شده(دستور به ساختن چیزی شبیه قبر و نوشتن نام مبارک حضرت بر روی آن داده را) بسازیم و هنگام خواندن زیارت‌نامه‌‌ها از آن استفاده کنیم؟
پاسخ اجمالی

اگرچه احترام به نمادها در تمام جهان مرسوم است، و آنچه در پرسش آمده نیز زیارتی نمادین است و دلیلی بر منع آن وجود نداشته و می‌توان آن‌را به قصد رجاء انجام داد؛ اما آنچه در روایت آمده،‌ این نوع زیارت، مخصوص پیامبر اسلام(ص) بوده و نمی‌توان برای دیگران با قصد ورود انجام داد. علاوه بر آن‌که ممکن است ترویج گسترده این نوع از زیارت، آسیب‌هایی را در پی داشته باشد؛ از این‌رو نمی‌توان آن‌را توصیه نمود.

ضمائم:

پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]

حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):

رجاء مانعی ندارد ولی  با توجه به جوانب و لوازم آن، ممکن است عناوین ثانویه‌ای پیدا شود.

حضرت آیت الله العظمی علوی گرگانی (قدس سره):

انجام این‌گونه کارها و زیارت امامان معصوم (ع) و امامزادگان به قصد رجای ثواب مانعی ندارد ولی روایتی بالخصوص در این زمینه نسبت به غیر از حضرت رسول (ص) نداریم لذا به قصد ورود (دستور الهی) نباید انجام گیرد.

حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):

زیارت از دور آدابی دارد به کتاب شریف مفاتیح الجنان مراجعه شود.

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: شبیری زنجانی، علوی گرگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.