چه گزارش‌هایی از مجمع بن عبدالله که یکی از شهدای کربلا است، وجود دارد؟
پرسش
لطفاً زندگی‌نامه مجمع بن عبدالله که روز عاشورا در رکاب امام حسین(ع) به شهادت رسید، را بیان نمایید.
پاسخ اجمالی

یکی از کسانی که توانست روز عاشورا در راه مکتب امام حسین(ع) به فیض شهادت رسیده و نام خود را در میان شهدای کربلا ثبت کند، مُجَمِّع‏ (مَجْمَع‏) بن عبدالله است.[1]

نام کامل او بر اساس منابع مختلف عبارت است از: مجمع بن عبدالله[2] بن مجمع[3] بن مالک بن إیاس بن عبد مناة بن سعد[4] عائذی[5] عامری[6] عابدی.[7]

نسب وی از عشیره عائذ الله بن سعد،[8] یا عیذ الله،[9] از قبیله مذحج[10] می‌باشد.

او به همراه پسرش عائذ بن مجمع، توفیق آن را داشتند که در رکاب امام حسین(ع) حضور داشته و در رکاب حضرتشان به شهادت برسند.

براساس برخی گزارش‌ها، مجمع بن عبدالله به همراه چند نفر از کوفه به سمت امام(ع) حرکت کرده و در منطقه‌ی عذیب الهجانات،[11] به قافله آن‌حضرت(ع) رسیدند، اما حر بن یزید ریاحی – که آن زمان فرمانده سپاه دشمن بود - مانع از پیوستن آنان به امام(ع) شد، و گفت: این چند نفر کوفى جزو کسانى نیستند که با شما آمده‌‏اند؛ لذا من باید آنها را دستگیر کرده و یا بازگردانم. امام(ع) قبول نکرد و فرمود: همان‌گونه که از خودم دفاع می‌کنم از ایشان نیز دفاع خواهم کرد، ایشان از یاران من هستند و تو قول دادى تا زمانى که نامه(ابن زیاد) به تو نرسید، هیچ تعرّضى به من نکنى و اگر به عقدى که بین من و تو است پایبند نمانی، با تو خواهم جنگید! حرّ نیز آنها را رها کرد.[12]

بر اساس گزارشی که مجمع ماجرای دستگیری قیس بن مسهر صیداوی توسط حُصَین و فرستادنش نزد ابن زیاد و سرانجام شهادتش را به امام(ع) گزارش داد،[13] می‌توان گفت وی بعد از شهادت مسلم بن عقیل و قیس بن مسهر از کوفه خارج شد.

گفتنی است؛ روز عاشورا مجمع بن عبدالله، به همراه عمرو بن خالد صیداوى، جابر بن حارث سلمانى و سعد(غلام عمر بن خالد) در آغاز جنگ به میدان رفتند، اما بعد از مدتی در محاصره سپاه عمر بن سعد قرار گرفتند و از یارانشان جدا شدند. حضرت عباس(ع) برای یاری آنها رفت و آنها را از محاصره نجات داد. با وجود این‌که آنها زخمی شده بودند، اما بار دیگر هم برای دفاع از امام خود به دشمن حمله بردند و همه آنها در همان آغاز جنگ و یک‌جا به شهادت رسیدند.[14]

در زیارت ناحیه از این شهید یاد شده است: «السَّلَامُ عَلَى مُجَمِّعِ‏ (مَجْمَعِ[15]‏) بْنِ‏ عَبْدِ اللَّهِ‏ الْعَائِدِی،[16] (الْعَائِذِی‏[17]). هم‌چنین در زیارت‌نامه مخصوص شهدای کربلا به وی سلام داده شده است: «السَّلَامُ عَلَى مُجَمِّعِ بْنِ عَبْدِ اللَّهِ الْعَائِدِی».[18]

برخی کتب متأخر، پدر وی، عبدالله را از اصحاب رسول خدا(ص) برشمرده و هم‌چنین خود او را از تابعینی ذکر کرده که در جنگ صفین در رکاب امام علی(ع) حضور داشت[19]که باید منابع این گزارش بررسی شود.

[1]. ابن مشهدی، محمد بن جعفر، المزار الکبیر، محقق و مصحح: قیومی اصفهانی، جواد، ص 494، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ اول، 1419ق.

سید ابن طاووس، رضی الدین علی، الاقبال بالاعمال الحسنة، محقق، مصحح، قیومی اصفهانی، جواد، ج 3، ص 79، قم، دفتر تبلیغات اسلامی، چاپ اول، 1376ش.

[2]. رسان، فضیل بن زبیر، تسمیة من قتل مع الحسین ع‏، ص 154، قم، آل البیت‏ ع، چاپ دوم‏، 1406ق.

[3]. بلاذری، احمد بن یحیی، انساب الاشراف، تحقیق، زکار، سهیل، زرکلی، ریاض، ج 3، ص 199، بیروت، دار الفکر، چاپ اول، 1417ق.

[4]. ابن حجر عسقلانی، احمد بن علی، الاصابة فی تمییز الصحابة، تحقیق، عبد الموجود، عادل احمد، معوض، علی محمد، ج ‏5،ص 76، بیروت، دار الکتب العلمیة، چاپ اول، 1415ق.

[5]. تسمیة من قتل مع الحسین ع‏، ص 154.

[6]. ابن کثیر دمشقی‏، اسماعیل بن عمر، البدایة و النهایة، ج 8، ص 173، بیروت، دار الفکر، 1407ق.

[7]. جزائری، نعمت الله، ریاض الابرار فی مناقب الأئمة الأطهار، ج 1، ص 318، بیروت، مؤسسة التاریخ العربی، چاپ اول، 1427ق.

[8]. انساب الاشراف، ج ‏3، ص 199.

[9]. محلی، حمید بن احمد، الحدائق الوردیة فی مناقب الأئمة الزیدیة، مصحح، محطوری، مرتضی بن زید، ج 1، ص 211، صنعا، مکتبة بدر، چاپ اول، 1423ق.

[10]. انساب الاشراف، ج ‏3، ص 172.

[11]. نام آبگیری در چهار میلى قادسیه بود که کاروان‌‌هاى حج کوفه در آن‌جا منزل می‌‏کردند.

[12]. ابومخنف کوفی، لوط بن یحیی، وقعة الطف، محقق، مصحح، یوسفی غروی، محمد هادی‏، ص 174، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ سوم، 1417ق.

[13]. همان.

[14]. طبری، أبو جعفر محمد بن جریر، تاریخ الامم و الملوک(تاریخ طبری)، تحقیق، ابراهیم، محمد أبو الفضل، ج 5، ص 446، بیروت، دار التراث، چاپ دوم، 1387ق.

[15]. الإقبال بالأعمال الحسنة، ج 3، ص 79.

[16]. المزار الکبیر، ص 494.

[17]. ابن طاووس، علی بن موسی، اقبال الاعمال، ج 2، ص 576، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ دوم، 1367ش.

[18]. شهید اول، محمد بن مکی، المزار فی کیفیة زیارات النبی و الأئمة(ع)، ص 152، قم، مدرسه امام مهدی(عج)، چاپ اول، 1410ق.

[19]. حسینی حائری شیرازی‏، سید عبدالمجید، ذخیرة الدارین فیما یتعلق بمصائب الحسین ع و اصحابه‏، ص 417، قم، زمزم هدایت‏، بی‌تا.