آیا سهامی که پدر به فرزند نابالغش می‌بخشد خمس دارد؟
پرسش
اگر پدری سهامی را که خریداری نموده، به فرزند خردسال خود هدیه کند، اکنون که فرزند بالغ شده است وظیفه او نسبت به پرداخت خمس اصل سهام و سود حاصله از آن چیست؟
پاسخ اجمالی

مراجع تقلید در مورد خمس هدیه اختلاف نظر دارند؛ لذا برخی[1] اصل سهام مذکور را دارای خمس و برخی[2] خمس آن‌را واجب نمی‌دانند، اما در مورد سود سهام، پرداخت خمس آن در سر سال خمسی، واجب است.

البته برخی از مراجع،[3] در این زمینه می‌گویند: این امر در صورتی است که سود حاصله تا قبل از بلوغ فرزند، صرف هزینه‌های زندگی او نشود. برخی[4] نیز معتقدند آن مقدار از سهام که سرمایه فرد محسوب شده و اصل و سود آن تأمین کننده هزینه و مؤونه زندگی او است، خمس ندارد.

ضمائم:

پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[5]

حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):

اصل سهام که هدیه بوده خمس ندارد، اما ارزش افزوده و سود آنها که تا هنگام بلوغ صرف در مؤونه و هزینه زندگی نشده است، پس از کسر مقدار تورم، بنابر احتیاط واجب خمس دارد.

حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

به ارزشی که در سر سال خمسی دارد، خمس تعلق می‌گیرد .

حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):

هم اصل و هم سود آن خمس دارد، مگر آن که به عنوان سرمایه باشد که آن مقدار از سرمایه و سود آن که با کمتر از آن زندگی در حدّ آبرو و شأن فرد اداره نشود، خمس ندارد.

حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):

در صورتی‌که قبل از تعلق خمس آن را هبه نماید و به ولایت از طرف فرزند نابالغ قبول هبه نماید، خمس ندارد.

[1]. آیات عظام سیستانی و شبیری زنجانی.

[2]. آیات عظام خامنه‌ای و نوری همدانی.

[3]. آیت الله خامنه‌ای.

[4]. ایت الله شبیری زنجانی.

[5]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، شبیری زنجانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.