گزارش‌های تاریخی موجود پیرامون سوار بن ابی‌حمیر که در رکاب امام حسین(ع) به شهادت رسید را ارائه کنید؟
پرسش
زندگی‌نامه سوار بن ابی‌حمیر که روز عاشورا در رکاب امام حسین(ع) به شهادت رسید را بیان نمایید.
پاسخ اجمالی

یکی از افرادی که نامش در میان شهدای کربلا و یاران امام حسین(ع) جاودانه ماند، و مُهر شهادت وی در درگاه الهی ثبت شد، سوار بن(ابی)[1] حمیر(خمیر)[2] (عمیر)[3] جابری[4] همدانی[5] فهمی[6] است.

برخی از منابع متأخر نام وی را سوار بن منعم بن حابس بن ابی‌عمیر بن نهم همدانی نهدی‏ ذکر کرده‌‌اند.[7]

در برخی منابع معتبر نیز سوار بن منعم به عنوان یکی از اصحاب امام حسین(ع) یاد شده است.[8]

به احتمال زیاد، این دو نام متعلق به یک شخصیت باشند.

در مورد زمان و چگونگی شهادت «سوار» گزارش‌های مختلفی وجود دارد: بر اساس برخی گزارش‌ها وی در حمله‌ی اول سپاه دشمن به شهادت رسید،[9] اما برخی معتقدند که ایشان در نخستین حمله، به مبارزه با دشمن پرداخته و زخمى شد و از اسب بر زمین افتاد. یاران عمر بن سعد او را اسیر کرده و نزد  عمر بن سعد بردند و او خواست تا سوار را به شهادت برساند، اما قبیله‌ی او واسطه شده و او را رهانیدند. وی با همان جراحات نزد قومش باقى ماند[10] و شش ماه بعد از عاشورا بر اثر همان زخمی که در نبرد عاشورا برداشته بود به شهادت رسید.[11]

ماجرای زخمی‌شدن و شهادت این مرد دلیر در زیارت ناحیه نیز بازگو شده است:

«السَّلَامُ‏ عَلَى‏ الْجَرِیحِ الْمَأْسُوِر سَوَّارِ بْنِ أَبِی حِمْیرٍ الْفَهْمِی الْهَمْدَانِی‏».[12]

درود بر سرباز زخمی و اسیر، سوار بن ابی حمیر فهمی همدانی.

[1]. ابن مشهدی، محمد بن جعفر، المزار الکبیر، محقق، مصحح، قیومی اصفهانی، جواد، ص 495، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ اول، 1419ق.

[2]. ابن طاووس، علی بن موسی، اقبال الاعمال، ج 2، ص 577، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ دوم، 1409ق.

[3]. ابن شهر آشوب مازندرانی، مناقب آل أبی طالب ع، ج 4، ص 113، قم، علامه، چاپ اول، 1379ق.

[4]. رسان، فضیل بن زبیر، تسمیة من قتل مع الحسین ع‏، ص 156، قم، آل البیت ع‏، چاپ دوم‏، 1406ق؛ محلی، حمید بن احمد، الحدائق الوردیة فی مناقب الأئمة الزیدیة، مصحح، محطوری، مرتضی بن زید، ج 1، ص 212، صنعا، مکتبة بدر، چاپ اول، 1423ق.

[5]. الحدائق الوردیة فی مناقب الأئمة الزیدیة، ج‏ 1، ص  212.

[6]. مناقب آل أبی طالب ع، ج 4، ص 113.

[7]. سماوی، شیخ محمد بن طاهر، ابصار العین فی أنصار الحسین(ع)‏، ص 135، قم، دانشگاه شهید محلاتی‏، چاپ اول، 1419ق.

[8]. شیخ طوسی، محمد بن حسن، الابواب(رجال طوسی)، محقق، مصحح، قیومی اصفهانی، جواد، ص 101، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ سوم، 1427ق.

[9]. مناقب آل أبی طالب ع، ج 4، ص 113.

[10]. ابصار العین فی أنصار الحسین(ع)‏، ص 135.

[11]. تسمیة من قتل مع الحسین ع، ص 156.

[12]. المزار الکبیر، ص 495.