اگر ندانیم زن روسپی(فاحشه)، در ارتباط‌های قبلی‌اش عقد خوانده یا خیر، آیا می‌توان بدون رعایت عده با او ازدواج موقت کرد؟
پرسش
سلام؛ زنانی هستند که روزانه منزلی را اجاره میکنند و در روز مثلا با ده نفر آمیزش دارند. و اعتقادی هم به عقد و عده ندارند، ولی اگر یک فرد مذهبی بخواهد عقد بخواند مانع نمیشوند. حال چنانچه کسی نداند که افرادی که قبلا پیش آن زن بودند آیا عقد خوانده‌اند تا رعایت عده زن لازم باشد یا زنا کردند تا آن زن عده نداشته باشد، تکلیفش چیست؟
پاسخ اجمالی

با توجه به این‌که زن زناکار احترامی نداشته و عده ندارد،[1] چنانچه انسان اطمینان نداشته باشد که چنین زنی، قبلا در ارتباط جنسی که داشته عقد خوانده و در عده مردی دیگر است یا خیر؟ رعایت عده در ازدواج با او واجب نیست.

البته، برخی از فقها رعایت عده در مورد زنا را نیز واجب شمرده[2] و برخی، ازدواج با زنان مشهور به زنا را جایز ندانسته‌اند.[3]

ضمائم:

پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[4]

حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):

اشکال ندارد، ولی به طور کلی ازدواج موقّت با زن زانیه کراهت دارد و پس از انجام آن باید او را از زنا بازدارد، ولی اگر بداند که با عقد صحیح شرعى به عقد کسى درآمده باشد، در زمان عده نمی‌توان با او ازدواج کرد.

حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):

اگر حجت شرعی -مثلا اطمینان- وجود داشته باشد که در مدت متعه، زن مرتکب این عمل شنیع با دیگری نمی‌شود مرد می‌تواند با آن زن ازدواج کند، البته اگر مرد بداند زن زنا داده باشد بنابر احتیاط باید از زنای قبلی یک حیض بگذرد و در صورتی که مرد بداند زن در عده کسی هست نمی‌تواند قبل از سپری شدن عده (یک حیض کامل) او را صیغه کند.

حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

بطور کلی قول زن به این‌که در عده نیستم قبول است، مگر آنکه متهم به کذب باشد در این صورت تحقیق لازم است.

حضرت آیت الله العظمی علوی گرگانی (مد ظله العالی):

زنی که مکررا زنا بدهد عده واجب ندارد و ازدواج با او کراهت شدید دارد ولی باطل نیست و توصیه نمی‌شود.

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

ازدواج (موقت یا دائم) با زنان فاحشه و همچنین زنانی که عده را رعایت نمی‌کنند بنابر احتیاط واجب، حرام است.

حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):

به صورت کلی عقد زن فاحشه مشهوره باطل و حرام است.

 حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):

  1. زن حتی اگر مشهور به زنا هم باشد و بعد از یک ازدواج صحیح و دخول، بخواهد با مرد دیگر ازدواج کند، باید برای همان ازدواج صحیح عده نگه دارد.
  2. اگر مرد شک دارد که این زن قبلاً ازدواج صحیح و دخول داشته است یا خیر، بنا بگذارد که این گونه نبوده و می‌تواند با او ازدواج موقت کند.

لینک به سایت استفتائات

[1]. ر. ک: نمایه 122440(عده زن باردار از زنا).

[2]. آیت الله شبیری زنجانی.

[3]. آیات عظام نوری همدانی و مکارم شیرازی.

[4]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه ای، شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی، علوی گرگانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.