1. اگر کسی در اجرای عقد ازدواج وکیل شود، آیا می‌تواند این کار را به شخصی دیگر بسپارد؟ 2. اگر فرد یقین به رضایت یکی از طرفین نداشته باشد، آیا عقد او صحیح است؟
پرسش
دختر و پسری می‌خواهند عقد نکاح بخوانند. پسر به برادر خود می‌گوید: من و خانم هر دو شما را وکیل قرار می‌دهیم. برو و عقد نکاح را از طرف ما اجرا کن. برادر پیش من می‌آید در حالی که او از دختر نشنیده که دختر ایشان را وکیل خود قرار داده است. در این صورت آیا برادر می‌تواند وکیل هر دو طرف باشد و شخصی را نیز وکیل قرار دهد تا عقدشان را بخواند؟
پاسخ اجمالی
  1. اگر زن و مرد، شخصی را وکیل کرده باشند که خودش عقد ازدواج را به وکالت از آن دو بخواند، بدون اجازه آنها نمی‌تواند شخص دیگری را وکیل قرار دهد تا آن شخص عقد را بخواند.[1]
  2. اگر وکیل اطمینان ندارد که یکی از طرفین عقد او را وکیل در اجرای عقد قرار داده‌ است، می‌تواند عقد را بخواند. سپس اگر مشخص شود که از ابتدا هر دو طرف راضی به وکالت بودند، عقد ازدواج صحیح است. ولی اگر یکی از آنها راضی به وکالت نبوده، این عقد، فضولی خواهد بود؛ یعنی اگر بعد از اجرای عقد، مطلع و راضی شود، عقد صحیح است و الا عقد ازدواج باطل است.[2]

[1]. ر. ک: امام خمینی، تحریر الوسیلة، ج 2، ص 44، قم، مؤسسه مطبوعات دار العلم، چاپ اول، بی‌تا.

[2]. ر. ک: نجفی، محمد حسن، جواهر الکلام فی شرح شرائع الإسلام، محقق، مصحح، قوچانی، عباس، آخوندی، علی، ‌ج 29، ص 201، بیروت، دار إحیاء التراث العربی، چاپ هفتم، 1404ق.