کد سایت fa107135 کد بایگانی 124690 نمایه توجه خداوند نسبت به برخی از صالحان در روز قیامت
طبقه بندی موضوعی حدیث
خلاصه پرسش
آیا برخی از رفتارها بدان خواهد انجامید که تمام اعمال نمازگزاران، روزه‌داران و شب‌زنده‌دارانی که اعمال نیکی به اندازه کوه‌ها دارند، کاملا نادیده گرفته شود؟!
پرسش
با توجه به روایت رسول خدا(ص) که فرمود: «إن قوما یجیئون یوم القیامه ولهم من الحسنات أمثال الجبال، فیجعلها الله هباء منثورا ثم یؤمر بهم الی النار! فقال سلمان: صفهم لنا یا رسول الله. فقال: أما إنهم قد کانوا یصومون ویصلون ویاخذون إهبة من اللیل ولکنهم کانوا إذا عرض لهم شیء من الحرام وثبوا علیه». 1. منظور از این حدیث دقیقا چه گروهی هستند که اعمالشان در آخرت مثل پر نابود و حبط می‌شود؟ 2. با توجه به این حدیث، آیا گناهان پنهانی و در خلوت، باعث نابودی و حبط اعمال نیک ما در آخرت می‌شوند؟
پاسخ اجمالی

بر اساس آموزه‌های دینی و آیات و روایات فراوان، برخی از رفتارهای انسان باعث می‌شود که خدا به کردارهای نیک و یا به ظاهر نیک او توجهی نکند و به اصطلاح، اعمال انسان حبط شود.

در یکی از این روایات که از رسول خدا(ص) نقل است، حضرتشان فرمودند: «گروهی روز قیامت می‏آیند که دارای رفتارهای نیکی به اندازه کوه‌ها هستند؛ اما خداوند برای آنها هیچ ارزش و اعتباری در نظر نخواهد گرفت و دستور می‏دهد تا آنان را روانه جهنم کنند!

سلمان پرسید: آنان چه کسانی هستند؟! پیامبر(ص) فرمود: گروهی که نماز بپا می‏داشتند، روزه می‏گرفتند، و شب‌زنده‌داری نیز می‏کردند، ولی هنگامی‌ که مال حرامی بر آنها عرضه می‏شد، به سرعت آن‌را می‏ربودند! مؤمن واقعی کسی است که از مال خود می‌بخشد و از مال دیگران پرهیز می‌کند».[1]

در بررسی سندی باید گفت؛ مانند بسیاری از روایات مشابه که مؤلفان کتب، ضرورتی برای ذکر سند نمی‌دیدند، این روایت نیز از نظر سند، مرفوع بوده و سلسله سندی برای آن ذکر نشده است؛ اما از آن‌جا که محتوای آن منافاتی با آموزه‌های دینی نداشته و مفهوم آن در روایات دیگری نیز ذکر شده است، روایتی قابل پذیرش خواهد بود و شامل افرادی خواهد بود که به ظاهر دین‌مدار بوده و بسیاری از شعائر دینی را نیز انجام می‌دهند؛ اما در برابر وسوسه‌های مادی و دنیایی توان مقاومت نداشته و حاضرند به هر قیمت و به ناحق به مالی دست یابند، مقامی را تصاحب کنند و ... .

[1]. ورام بن أبی فراس، مسعود بن عیسی، تنبیه الخواطر و نزهة النواظر المعروف بمجموعة ورام، ج 1، ص 61، قم، مکتبة الفقیه، چاپ اول، 1410ق؛ دیلمی، حسن بن محمد، ارشاد القلوب إلی الصواب، ج 1، ص 191، قم، الشریف الرضی، چاپ اول، 1412ق.