ساخت فیلم با حضور زنی که در فیلم، حجاب کامل را رعایت نمی‌کند، چه حکمی دارد؟
پرسش
بنده کارگردان و سازنده فیلم‌های تبلیغاتی هستم و برای شرکت‌های مختلف فیلم تبلیغاتی می‌سازم. در اکثر موارد به خواست تهیه‌کننده، خانمی که در فیلم حضور دارد، می‌بایست دارای حجاب معمولی جامعه باشد؛ یعنی بخشی از موهای خانم هم دیده می‌شود. آیا من به عنوان کارگردان می‌توانم این فیلم تبلیغاتی را بسازم، یا چون موهای خانم در کلیپ دیده می‌شود باید از ساخت آن صرف نظر کنم؟
پاسخ اجمالی

چنانچه این‌گونه‌ فیلم‌ها موجب فساد و ترویج بدحجابی نشود، ساخت و انتشار آنها حرام نیست، البته برخی فقها[1] به طور کلی، تولید و ترویج آثاری که مطابق با موازین اسلامی نیست را دارای اشکال دانسته‌اند.

ضمائم:

پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]

حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):

اگر عمل شما ترویج و یا تأیید بدحجابی تلقی شود جایز نیست. و تشخیص موضوع به عهده مکلّف است. البته در هر صورت اگر قانونی در این زمینه است باید رعایت شود.

حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

اگر در آن نشر فساد باشد جایز نیست.

حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):

حکم مسأله تابع این است که فیلم سبب نزدیک مفسده شود یا از جهت دیگر مثل ترویج بی‌حجابی مفسده داشته باشد یا خیر.

حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

چنانچه فیلم های تبلیغاتی مشمل بر تصاویر حرام باشد ترویج فساد است و گرفتن اجرت بر آن هم اشکال دارد.

حضرت آیت الله العظمی علوی گرگانی (مد ظله العالی):

رعایت موازین شرعی در ساخت این‌گونه فیلم‌ها ضروری است و نباید زمینه ترویج گناه را در جامعه فراهم نمود حتی اگر در میان بخشی از جامعه عادی شده باشد.

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

در صورتی که بازیگران از زنانی باشند که به نهی از منکر دیگران توجهی نمی‌کنند با دو شرط می‌توان به آنها نگاه کرد نخست این که به قصد لذت نباشد دیگر این که خوف وقوع در گناه نرود.

حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):

ساخت و انتشار فیلم‌هایی که مطابق با موازین اسلامی نیست اشکال دارد.

 حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):

این کار شما حرام نیست.

لینک به سایت استفتائات

[1]. آیت الله نوری همدانی.

[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، شبیری زنجانی، علوی گرگانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.