حکم شرعی شرط «وجه التزام» در تأخیر پرداخت اقساط وام چیست؟
پرسش
با سلام؛ آیا رأی وحدت رویه دیوان عالی کشور، به شماره 805 مورخه 16/10/1399 مبنی بر صحت شرط وجه التزام قراردادی زاید بر شاخص تورم بانک مرکزی در مورد تعهدات پولی، منطبق با شرع است؟
پاسخ اجمالی

وجه التزام؛ هر چند در ظاهر، با جریمه‌ی دیرکرد پرداخت قسط فرقی نمی‌کند، ولی عنوان و جهت آن متفاوت بوده و برای جلوگیری از خسارات ناشی از تأخیر تأدیه بدهی است.

پس اگر شرط وجه التزام جهت مهلت دادن برای تأخیر در قبال دریافت مبلغ اضافه نباشد و در ضمن عقد لازم شرط گردد و طرف مقابل هم آن‌را بپذیرد اشکال ندارد، و باید به این شرط عمل شود.[1]

شایان ذکر است، اجرای قوانین مصوب مجلس شورای اسلامی‌ که به تأیید شورای محترم نگهبان رسیده باشد، مشروع است.

[1]. ر. ک: پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری.