آیا امام حسین(ع) فرزندی به نام ابراهیم داشت که در کربلا به شهادت رسید؟
پرسش
لطفاً زندگی‌نامه ابراهیم بن حسین بن علی(ع) را که روز عاشورا در رکاب امام حسین(ع) به شهادت رسید، بیان نمایید.
پاسخ اجمالی

در منابعی که به بررسی حادثه‌ی کربلا می‌پردازند، در کتاب‌هایی که بیانگر اسامی فرزندان ائمه(ع) از جمله فرزندان امام حسین(ع) می‌باشند، و نیز در زیاراتی که نام شهدای کربلا در آنها وجود دارد، از شخصی به «ابراهیم بن حسین بن علی» به عنوان شهیدی از شهدای این حماسه یاد نشده است. با این وجود، اما ابن شهرآشوب در یکی از تألیفات خود، ایشان را - آن هم با تردید - یکی از شهدای این نبرد مقدس معرفی می‌کند، بدون آن‌که توضیحی بیشتر در مورد زندگی و شهادت وی ارائه نمایند.[1]

البته برخی از سیره‌نویسان معاصر، اشعاری حماسی را به ایشان منتسب نموده‌اند که باید از لحاظ منابع مورد استناد مورد بررسی بیشتری قرار گیرد:

«اقدم حسین الیوم تلقی أحمدا                           ثم أباک الطاهر المؤیدا

و الحسن المسموم ذاک الأسعدا                         و ذا الجناحین حلیف الشهدا

و حمزة اللیث الکمی السیدا                           فی جنة الفردوس فازوا سعدا»؛[2]

ای حسین، پیش بیا که امروز رسول خدا(ص)، پدر پاکیزه و تأیید شده‌ات (امام علی ع)، برادر مسمومت امام حسن(ع)، صاحب دو بال(جعفر طیار) که هم‌پیمان شهیدان بود و حمزه شیر شجاع که رستگار شدند را در بهشت فردوس ملاقات خواهی کرد که به مقامات بالا رسیده‌اند.

بیش از آنچه گفته شد به اطلاعات بیشتری در مورد ابراهیم بن حسین برخورد نکردیم؛ و در صورت مشاهده‌ی مطالب جدید در مورد ایشان، این پاسخ را ویرایش خواهیم کرد.

[1]. ابن شهر آشوب مازندرانی،مناقب آل أبی طالب(ع)، ج 4، ص 113، قم، علامه، چاپ اول، 1379ق؛ مجلسی، محمد باقر، بحار الانوار، ج 45، ص 63، بیروت، دار إحیاء التراث العربی، چاپ دوم، 1403ق به نقل از منبع قبلی.

[2]. لبیب بیضون‏، موسوعه کربلاء، ج 2، ص 124، بیروت، مؤسسة الاعلمی‏، چاپ اول، 1427ق.