اگر مرد طلای زینتی خریده و بدون آن‌که مالکیت آن‌را منتقل کند، تنها حق استفاده از آن‌را به همسر و یا مادرش بدهد، آیا آن طلا خمس دارد؟
پرسش
سلام؛ اگر بنده طلای زینتی بخرم و در حالی که در ملکیت خودم است، همسر یا مادرم از آن استفاده کنند، آیا در پایان سال خمسی، به آن خمس تعلق می‌گیرد؟
پاسخ اجمالی

گروهی از مراجع،[1] این طلا را که مورد استفاده نزدیکان فرد قرار می‌گیرد متعلق خمس ندانسته‌اند، ولی برخی فقها[2] با توجه به این‌که این طلا در پایان سال خمسی تحت ملکیت خود فرد باقی مانده است، آن‌را متعلق خمس دانسته‌اند.

ضمائم:

پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[3]

حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):

اگر طلاجات در حد شأن شما باشد، خمس ندارد.

حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

خمس ندارد.

حضرت آیت الله العظمی علوی گرگانی (مد ظله العالی):

اگر این طلا مورد نیاز همسر شما باشد و یا سرپرستی مادر بر عهده شما بوده باشد و مادر نیاز عرفی طبق شأن خود به این طلا داشته باشد خمس ندارد البته مشروط بر این‌که قبلا به پول آن خمس تعلق نگرفته باشد.

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

در فرض مذکور که نوعی قرض دادن محسوب می‌شود اگر سال خمسی بر طلا بگذرد خمس دارد.

حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):

خمس دارد.

[1]. آیات عظام؛ خامنه‌ای، سیستانی، علوی گرگانی.

[2]. آیات عظام؛ مکارم شیرازی، نوری همدانی.

[3]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، علوی گرگانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.