کد سایت fa111645 کد بایگانی 129814 نمایه وجود یک خوردنی ممنوع در بین خوردنی‌های جایز متعدد
طبقه بندی موضوعی انواع ماهیان
خلاصه پرسش
اگر در بین صدها ماهی‌ِ صید شده در تور، مطمئن باشیم که تعداد کمی از آنها در آب جان داده‌اند، اما قابل تشخیص نباشد، چه باید کرد؟
پرسش
اگر فرد مسلمانی تور ماهی‌گیری را از آب بیرون بکشد و مثلا 100 ماهی در آن باشد و متوجه شود که یکی از ماهی‌ها در آب مرده و همراه ماهی‌های دیگر که زنده از آب گرفته شده‌‌اند مخلوط شده به‌طوری که قابل تشخیص نباشد، حکم خوردن ماهی‌ها از نظر فقهی چیست؟
پاسخ اجمالی

نظر مراجع تقلید در این‌باره مختلف است:

  1. گروهی، همین‌که ماهی -چه داخل و چه خارج آب- در داخل تور جان داده باشد را کافی و موجب حلال‌شدن آن می‌دانند.[1]
  2. عده‌ای معتقدند، ماهی حتما باید بیرون آب جان دهد و مورد سؤال را مصداق شبهه محصوره دانسته و پرهیز از کل ماهی‌های درون تور را واجب می‌دانند.[2]
  3. برخی نیز، هر چند جان دادن ماهی در بیرون آب را شرط حلال شدنش می‌دانند، ولی مورد سؤال را مصداق شبهه محصوره نشمرده و استفاده از ماهی‌ها را جایز دانسته‌اند.[3]

ضمائم:

پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[4]

حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

اگر اطمینان کند که در تور او در آب مرده است حلال است.

حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):

مانعی ندارد.

حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

در فرض سؤال که علم اجمالی دارد که یکی از ماهیان حرام است باید از همه ماهیان صید شده اجتناب کند.

حضرت آیت الله العظمی علوی گرگانی (مد ظله العالی):

اگر بداند که در تور ماهی‌گیری مرده است حلال می‌باشد و اگر بداند قبل از آنکه در تور بیفتد مرده است چنانچه مقدار ماهی‌ها بسیار زیاد باشد اجتناب از ماهی‌ها لازم نیست گرچه احتیاطا قرعه انداخته شود.

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

هرگاه مخلوط شوند، باید از همه پرهیز کرد.

حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):

در صورتی که ماهی در آب ولی در داخل تور مرده باشد، خوردن آن بلااشکال است.

 حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):

  1. از آنجا که تعداد ماهی مرده در آب نسبت به ماهی‌های زنده بسیار ناچیز است، خوردن ماهی‌های مزبور اشکال ندارد، ولی اگر مثلاً این نسبت 10 به 100 بود، خوردن ماهی‌ها جایز نبود.
  2. در هر حال تمامی ماهی‌های مزبور از نظر طهارت و نجاست فقهی پاک هستند.

لینک به سایت استفتائات

[1]. آیات عظام، سیستانی، شبیری زنجانی، علوی گرگانی و نوری همدانی.

[2]. آیات عظام، صافی گلپایگانی و مکارم شیرازی.

[3]. آیت الله هادوی تهرانی.

[4]. استفتا از دفاتر آیات عظام: سیستانی، شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی، علوی گرگانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.