آیا فریضه زکات در جوامع و ادیان قبل از اسلام نیز وجود داشت؟
پرسش
آیا در جوامع و ادیان قبل از اسلام نیز زکات بوده است؟
پاسخ اجمالی

آیات قرآن به صراحت بر وجود فریضه زکات در ادیان الهی قبل از اسلام تأکید می‌کند:

  1. «وَکانَ یَأْمُرُ أَهْلَهُ بِالصَّلاةِ وَالزَّکاةِ وَکانَ عِنْدَ رَبِّهِ مَرْضِیًّا»؛ حضرت اسماعیل(ع) خاندان خود را به نماز و زکات فرمان می‌داد و همواره رضایت خاطر پروردگارش را فراهم می‌آورد.
  2. «وَإِذْ أَخَذْنا میثاقَ بَنی‏ إِسْرائیلَ لا تَعْبُدُونَ إِلاَّ اللَّهَ وَبِالْوالِدَیْنِ إِحْساناً وَذِی الْقُرْبى‏ وَالْیَتامى‏ وَالْمَساکینِ وَقُولُوا لِلنَّاسِ حُسْناً وَأَقیمُوا الصَّلاةَ وَآتُوا الزَّکاةَ ثُمَّ تَوَلَّیْتُمْ إِلاَّ قَلیلاً مِنْکُمْ وَأَنْتُمْ مُعْرِضُونَ»؛ و چون از فرزندان یعقوب پیمانی محکم گرفتیم که جز خدا را نپرستید، و به پدر و مادر، و خویشان و یتیمان و مستمندان احسان کنید، و با مردم به زبانِ‏ خوش سخن بگویید، و نماز را به پا دارید، و زکات را بدهید؛ ولی جز اندکى از شما، همگى‏ با حالتی اعتراض‌آمیز روى برتافتید.
  3. «وَجَعَلَنی‏ مُبارَکاً أَیْنَ ما کُنْتُ وَأَوْصانی‏ بِالصَّلاةِ وَالزَّکاةِ ما دُمْتُ حَیًّا»؛ (حضرت عیسی(ع) فرمود:) و خداوند مرا هر کجا که باشم بابرکت قرار داده، و تا زنده‌‏ام به نماز و زکات سفارشم کرده است.

و...

با توجه به این آیات، زکات در ادیان دیگر وجود داشت و مردم مأمور به پرداخت آن بودند؛ اما این‌که نحوه پرداخت زکات چگونه بود و به چه چیزهایی تعلق می‌گرفت موضوعی است که می‌تواند زمینه تحقیق بیشتری در این زمینه باشد.