چرا خداوند انسان‌ها را مانند فرشتگان خلق نکرد، تا هیچ‌گاه به جهنم نروند و عذاب نشوند؟!
پرسش
چرا خداوند متعال ما انسان‌‌ها را اینگونه خلق کرد و قواعدی گذاشت که اگر انجام ندهیم به جهنم می‌رویم؟ می‌دانیم خداوند ما را خلق کرد تا جودی کند، میدانم اینکه باید مبارزه باشد تا برتر از ملائکه شویم، ولی پرسش آن است که چرا همه را مثل هم در اوج مثل همان فرشتگان خلق نکرد تا هم به ما فرصت وجود داده شده باشد و هم صفت خالقیت تحقق یافته باشد، هم جهنمی نباشد؛ یعنی خدا که می‌تواند هم به گونه‌ای خلق کند که بالاتر از ملائکه باشیم و یا بالاترین درجه دیگری که می‌شود و هم جهنم نرویم؟ برای خدا چه سودی دارد که این همه آدم به جهنم بروند؟ چرا خدا خواست تا هر کسی خودش انتخاب کند و چرا این فرصت انتخاب باید باشد؟ اگر هدف، رشد بیشتر در این بستر ابتلا بود، مگر خدا به بستر نیاز دارد و چرا همه را در اوج بهشت خلق نکرد؟! امیدوارم جواب صرف فلسفی داده نشود؛ یعنی خودتان را جای کسی که به جهنم می‌رود بگذارید که می‌گوید ای کاش اصلا خلق نمیشدم!
پاسخ اجمالی

خلاصه و لبّ این سخن و اشکال آن است که چرا خداوند، انسان را انسان خلق کرد، و چرا انسان را فرشته خلق نکرد؟ جواب این است که اگر انسان، فرشته خلق شود در آن صورت انسان نخواهد بود و در واقع انسان خلق نشده است. به بیان دیگر، نتیجه‌ی این سخن و اشکال آن است که اصلا چرا خدا انسان را خلق کرده است؟ در این صورت باید پرسید که آیا تقریبا تمام انسان‌ها اصل خلقت خود را دوست ندارند؛ و از این‌رو برای خود آرزوی مرگ می‌کنند؟! پس نتیجه می‌گیریم که خلقت و اصل وجود یافتن، محبوب فطری انسان است؛ نشانه‌اش این است که در تمام دنیا حتی کسانی که به خدا و آخرت نیز ایمان ندارند، خودکشی را نشانه‌ای از بیماری، انحراف و انحطاط فکری فرد یا جامعه می‌دانند؛ و از این‌رو در صدد مبارزه با آن هستند.[1]

نکته پایانی این که سؤالات فلسفی، پاسخ فلسفی می‌طلبد و یافتن پاسخ فلسفی نیاز به تأمل و دقت بیشتری دارد.

[1]. ر. ک: «حرام بودن سلب حیات از خود(خودکشی)»، 401؛ «بررسی اشکالات به پاسخ‌های هدف از خلقت انسان»، 76076؛ «هدف از خلقت انسان و جهان»، 1052؛ «هدف از خلقت و آفرینش انسان»، 652؛ «رسیدن به کمالات هدف از خلقت انسان»، 130271؛ «انسان و مأموریت خاص در آفرینش»، 96796.