آیا درک ما از واقعیت حاوی خیال‌پردازی بوده و با اصل واقعیت متفاوت است؟
پرسش
فرق واقعیت و درک ما از واقعیت چیست؟ (چون علم امروز ثابت کرد که درک ما حاوی مقداری خیال‌پردازی است). حال در این صورت چگونه میتوان به درک ما از واقعیت اعتماد کامل داشت؟
پاسخ اجمالی

اگر ادعای موجود در پرسش (که درک ما حاوی مقداری خیال‌پردازی است)، خود مطابق با واقعیت باشد؛ یعنی خیال‌پردازی در آن دخالت نداشته باشد؛ دیگر نمی‌توان گفت تمام آنچه را که انسان درک می‌کند مطابق واقعیت نیست و حاوی مقداری خیال‌پردازی است، و اگر این ادعا مطابق با واقعیت نباشد، ادعایی بیش نبوده و نمی‌توان با استناد به آن، درک ما از واقعیت را با اصل واقعیت متفاوت دانست.[i]

[i]. ر. ک: «بدیهیات و شرایط محیطی»، 21354؛ «تفاوت میان حقیقت و واقعیت»، 27204.