در آیه 128 سوره توبه، از دلسوزی و مهربانی پیامبر اسلام(ص) نسبت به افراد باایمان سخن به میان آمده است. آیا مراد از آنها، تنها مسلمانان می‌باشند و یا همه مؤمنان به ادیان الهی؟!
پرسش
با سلام؛ منظور از مؤمنان در آیه 128 سوره توبه چیست؟ آیا منظور از مؤمنان، مسلمانان می‌باشند، یا همه مؤمنان به ادیان الهی؟ اگر مراد تنها مسلمانان باشند، یعنی پیامبر اکرم(ص) نسبت به پیروان ادیان دیگر، دلسوز و مهربان نیست؟!
پاسخ اجمالی

«لَقَدْ جاءَکُمْ رَسُولٌ مِنْ أَنْفُسِکُمْ عَزیزٌ عَلَیْهِ ما عَنِتُّمْ حَریصٌ عَلَیْکُمْ بِالْمُؤْمِنینَ رَؤُفٌ رَحیم»؛[1]

به‌یقین، پیامبری از جنس خودتان به‌سوی شما آمد که رنج‌هاى شما بر او دشوار آمده و برای هدایت شما از جان و دل تلاش کرده و نسبت به مؤمنان، رئوف و مهربان است.

از ظاهر آیه می‌توان برداشت نمود که طرف خطاب در ابتدای این آیه، همه مردم هستند و به آنان اعلام می‌شود که پیامبر هم بشری مثل شما است و در راه هدایت شما می‌کوشد؛ زیرا در آیه چیزى نیست که دلیل بر آن باشد که تنها نژاد عرب و یا قبیله‌ی قریش مخاطب این آیه باشند، به‌ویژه این‌که در همان زمان، افرادی از روم و فارس و حبشه نیز در میان مسلمانان حضور داشتند.[2]

از سوی دیگر، مؤمنانی که در انتهای آیه از آنان یاد شده، انصراف به افراد باایمانی دارد که به دین پیامبر اسلام(ص) گرویده‏‌اند. به عبارت دیگر پیامبر(ص)، با آن‌که مخاطبش تمام مردم‌اند؛ اما نگاهی ویژه به مسلمانان دارد و طبیعی است پیروان ادیان دیگر؛ چون در برابر آخرین دین الهی سر تسلیم فرود نیاوردند، مشمول این رأفت و مهربانی خاص نشوند؛ زیرا با آمدن آخرین دین الهی، زمان ادیانی مانند یهود، مسیحیت و ... به سر آمده و همه‌ی مردم از هر دین و آئینی موظف به پذیرش اسلام و ایمان‌آوردن به آخرین پیامبر بودند، و در صورت عدم پذیرش اسلام داخل در مؤمنان نیستند تا مشمول لطف و مهربانی ویژه آن‌حضرت شوند، و معنا ندارد کسانی که آخرین و کامل‌ترین دین الهی را نپذیرفته و رسالت آخرین پیامبر الهی را تصدیق نکردند، مورد لطف و مهربانی ویژه‌ای قرار گیرند.

البته آنچه گفته شد منافات با آیه‌ای ندارد که می‌فرماید: «وَ ما أَرْسَلْناکَ إِلَّا رَحْمَةً لِلْعالَمِینَ»؛ چراکه دین پیامبر اسلام(ص) مایه‌ی رحمت برای تمام انسان‌ها است،[3] در صورتی که آن‌را بپذیرند و بر اساس دستورات آن عمل کنند که در آن‌صورت زمین پر از برکت و عدالت خواهد شد؛ اما در آیه‌ی «بِالْمُؤْمِنِینَ رَؤُفٌ رَحِیمٌ»، لطف و مهربانی ویژه را نسبت به کسانی که دین حق را پذیرفتند بیان می‌کند.[4]

گفتنی است؛ اگر افرادی وجود داشته باشند که به هر دلیلی آموزه‌های دین اسلام به آنها نرسیده و برایشان تبیین نشده باشد، می‌توان آنها را از قاصران[5] به شمار آورد که اگر روش و منش آنان به گونه‌ای باشد که حق‌‌ستیز نبوده و با عناد و دشمنی در برابر دین حق به مخالفت برنخیزند و در زندگی خود به پیام‌های عقلشان که پیامبری درونی است توجه داشته باشند، ممکن است آنان نیز مشمول لطف و رأفت ویژه پیامبر قرار ‌گیرند؛[6] اما این‌که دایره مؤمنان در این آیه را تا جایی گسترش دهیم که شامل هر مؤمن به باطلی نیز بشود،[7] برداشت درستی از آیه به نظر نمی‌آید.

[1]. توبه 128.

[2]. طباطبائی، سید محمد حسین‏، المیزان فی تفسیر القرآن، ج ‏9، ص 411، قم، دفتر انتشارات اسلامی‏، چاپ پنجم‏، 1417ق.

[3]. ر. ک: «صفات و ویژگی های پیامبر اسلام(ص) در آیه 128 سوره توبه»، 25122.

[4]. مغنیه، محمد جواد، تفسیر الکاشف، ج 4، ص 124، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ اول، 1424ق.

[5]. ر. ک: «قاصرین و نجات از جهنم»، 323.

[6]. ر. ک: « عدل الاهی و عدم آشنایی انسان ها با تشیع»، 3574.

[7]. ابن عربی، فتوحات، ج 4، به نقل از تفسیر الکاشف، ج ‏4، ص 124.