آیا انجام غسل جنابت برای کسی که اهل نماز و روزه نیست، واجب است؟!
پرسش
من هیچ‌گونه فریضه‌ی دینی مانند نماز و روزه را انجام نمی‌دهم. آیا با این حال لازم است که بعد از محتلم‌شدن در خواب، سریعا غسل کنم؟ اگر غسل نکنم -غیر از ترک فرائض دینی- آیا گناه مضاعف و مستقل دیگری انجام داده‌ام؟
پاسخ اجمالی

از نظر عقلی عمل به دستورات دین بر همگان لازم و واجب است؛ زیرا انسان با ترک آنها با ضرر و خطر بسیار مهمی روبرو خواهد شد. ضرر و خطری که با هیچ خطر و ضرری که ما می‌شناسیم قابل مقایسه نیست.[i]

به هر حال، همان‌گونه که انسان عاقل نکات بهداشتی را رعایت می‌کند تا از بیماری‌های خطرناک مانند سرطان پیشگیری کند؛ در مورد دین و احکام آن، عقل با شدت بیشتری حکم به رعایت دستورات آن می‌کند؛ بلکه از نظر عقلی حتی کسانی که اعتقاد به دین ندارند سزاوار است به لوازم آن پای‌بند باشند؛ چون هیچ‌کس نمی‌تواند احتمال حقانیت دین و دستورات آن‌را نفی کند.[ii]

بر این اساس، توصیه ما در مرحله اول آن است که تلاش نمایید تا پای‌بندی بیشتری به دستورات دینی داشته باشید.

اما در مورد آنچه در پرسش آمده، باید گفت؛ طبق نظر فقها غسل جنابت به خودی خود واجب نیست تا ترک آن گناه محسوب شود؛ بلکه اگر انسان بخواهد کاری را انجام دهد که شرط آن، طهارت از حدث اکبر(جنابت) است؛ مانند خواندن نماز، گرفتن روزه، رفتن به مسجد و یا دست زدن به خط قرآن، در آن صورت است که غسل جنابت بر او واجب خواهد شد.[iii]

[i]. ر. ک: «قاعده دفع ضرر محتمل‏»، 112093.

[ii]. ر. ک: «ناگزیری از اعتقاد به وجود خداوند»،  fa116109.

[iii]. ر. ک: «جنابت و اسباب آن»، 2028؛ «حکم غسل جنابت برای غیر جنب»، 44206.