کیفیت استبراء از منی را بیان کنید؟
پرسش
شخص جنبی که قبل از غسل کردن به اندازه خیلی کم [چندین قطره] بول می کند و پس از غسل از حمام خارج می شود ، اگر بلافاصله به دستشویی برود و همراه با ادرار از او مایع لزجی خارج شود حکمش چیست ؟ آیا منی از او خارج شده است ، در اینصورت آیا تمام بدنش نجس می باشد و حوله ای که خودش را با آن خشک کرده نیز نجس شده است؟
پاسخ اجمالی

استبراء از منی یک عمل مستحبّ است و فلسفه ی استحبابش این است که ذرّات منی باقى مانده در مجرای ادرار خارج شود تا اگر بعد غسل رطوبتی از انسان خارج شد در صحت غسل یا طهارت بدن خود دچار مشکل نشود.

حضرت امام خمینی ره در این زمینه فرموده اند:" مستحبّ است انسان بعد از بیرون آمدن منى بول کند و اگر بول نکند و بعد از غسل رطوبتى از او بیرون آید، که نداند منى است یا رطوبت دیگر، حکم منى را دارد ".[1]

استبراء از منی به دو روش امکان پذیر است: 1-انسان بعد از بیرون آمدن منى بول کند. 2-به همان روش استبراء از بول (به کیفیّتى که در احکام تخلّى آمده است ) استبراء نماید.

حضرت آیت ا... بهجت در زمینه روش دوم فرموده اند: " و اگر نمى‏تواند بول کند، بنا بر احوط باید استبراء کند به کیفیّتى که در احکام تخلّى گذشت و...".[2]

حضرت امام خمینی ره می فرمایند: اگر بول ندارد، و به گونه ای استبراء[3] کند که یقین به عدم بقای منی در مجرا پیدا کند، اعاده غسل لازم نیست[4]پس اگر کسی بعد از خروج منی و قبل از خروج بول غسل جنابت انجام دهد و بعد از غسل مایعی از او خارج شود و نداند منی است یا رطوبت دیگر در این صورت حکم به جنابت می شود و باید مجدداً غسل جنابت انجام دهد[5].[6]

بنا براین خروج سه چهار قطره بول برای استبراء از منی کافی است مخصوصا اگر بعد از آن استبراء از بول هم انجام شود.

در پاسخ به قسمت دوم سؤال شما باید بگوئیم بله اگر انسان بدون استبراء از منی، غسل کند و بعد از خروج از حمام، رطوبتی از او خارج شود حکم منی دارد [7] و بدن، لباسها و حوله ای که با آن خود را خشک کرده است اگر با آن رطوبت تماس داشته باشد و رطوبت به آن منتقل گردد، نجس خواهد بود و غسل جنابت او نیز باطل است و باید مجددا غسل جنابت انجام دهد.[8]

[1] توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج‏1، ص: 210، مسأله 348.

[2] همان.

[3] استبراء» عمل مستحبّى است که مردها بعد از بیرون آمدن بول انجام مى‏دهند و آن داراى اقسامى است و بهترین آنها این است که بعد از قطع شدن بول، اگر مخرج غائط نجس شده، اول آن را تطهیر کنند، بعد سه دفعه با انگشت میانه دست چپ از مخرج غائط تا بیخ آلت بکشند و بعد شست را روى آلت و انگشت پهلوى شست را زیر آن بگذارند و سه مرتبه تا ختنه‏گاه بکشند و پس از آن سه مرتبه سر آلت را فشار دهند. توضیح المسائل مراجع ،ج1، ص62، مسئله ی 72.

[4] تحریر الوسیله، ج 1، ص 38.

[5] همان، مسئله ی 348.

[6] اقتباس از سؤال 1043 (خروج تدریجی منی)

[7] همان .

[8] اقتباس از سؤال 917(استبراء از منی)