چند شوهری در اسلام ممنوع است، حال اگر خانمی غریزۀ جنسی بالایی داشته و از طرفی نخواهد رفتاری ضد دینی داشته باشد، راه‌کار چیست؟
پرسش
با توجه به این‌که غریزۀ جنسی یکی از غرایزی است که خدای متعال به انسان داده، پاسخ‌گویی به این غریزه هم یک امر طبیعی و ضروری است، ولی اسلام فقط برای آقایان راه‌کار ایجاد کرده است؛ اما اگر خانمی غریزۀ جنسی بالایی داشته باشد و مؤمنه هم باشد و شوهر هم نتواند او را ارضا کند راه‌کاری برای استفاده از این موهبت الهی برایش وجود دارد؟ یا بر عکس آقایان باید تقوای الهی پیشه کند؟ با توجه به این‌که اسلام دین تبعیض نیست!
پاسخ اجمالی
  1. احکام و حقوق در تمام جوامع بشری از جمله در اسلام با نگاه اکثری وضع می‌شود؛ یعنی هر قانون‌گذار در تصویب قوانین، اکثریت را در نظر می‌گیرد؛ در بحث تعدد همسر نیز نگاه شارع مقدس به اکثریت است و با مروری در تاریخ جوامع، مشاهده می‌کنیم که مردها بیشتر خواهان چند همسری هستند، ولی بیشتر زن‌ها به حسب میل طبیعی خود، خواهان شوهران متعدد در یک زمان نمی‌باشند.[1]
  2. موارد نادر و اقلیت یا باید به گونه‌ای خود را با اکثریت تطبیق دهند، و یا از تبصره‌ها و راه‌کارهای خاص استفاده کنند. در مورد این مسئله نیز اگر خانمی به جهت شرایط جسمی یا روحی خاص خود، یا شرایط شوهر، با یک شوهر ارضاء نمی‌شود، می‌تواند از راه تمرین و ممارست غرائز خود را کنترل کند. گفتنی است کنترل غریزه امر محال و غیرممکن نیست؛ زیرا قرآن به مردانی که به هر دلیل، مقدمات ازدواج برایشان فراهم نیست نیز دستور به عفت و کنترل غرائز جنسی می‌دهد، و از این رو، توصیه به عفت را نباید منحصر در زنان دانست :

«وَ لْیَسْتَعْفِفِ الَّذینَ لا یَجِدُونَ نِکاحاً حَتَّى یُغْنِیَهُمُ اللَّهُ مِنْ فَضْلِهِ...».[2]

بدیهی است که کنترل غریزه جنسی برای مردان مجرد، مشکل‌تر از زنانی است که یک شوهر دارند؛ و اگر عفت و کنترل غریزه جنسی محال بود معنا نداشت که خداوند چنین دستوری را صادر نماید. علاوه بر این‌که تمام انسان‌ها به گونه‌‌ای غرائز خود را کنترل می‌کنند؛ یعنی این‌گونه نیست که هر کس هر چه میل دارد و غریزه‌‌اش اقتضا می‌کند را انجام دهد. شاهدش این است که بسیاری از مردها که به حسب میل طبیعی خواهان تعدد زوجات هستند، به جهات مسائل اقتصادی یا اجتماعی دنبال آن نمی‌روند و خود را کنترل می‌کنند و عملا می‌دانیم که با توجه واقعیت موجود و به  دلیل مساوی‌بودن نسبی تعداد مردان و زنان در جوامع، حتی با مهیا بودن شرایط اقتصادی، تنها کمتر از یک درصد مردان می‌توانند اقدام به ازدواج مجدد نموده و بیش از نود و نه درصد آنان از چنین امکانی به صورت شرعی بهره‌مند نخواهند بود! پس اینگونه نیست که خداوند برای تمام مردان، راهکاری برای پاسخ‌دادن کامل به غرایزشان فراهم نموده باشد، اما این موضوع را از بانوان دریغ کرده باشد!

بنابراین، زن‌‌های استثنایی نیز می‌توانند غریزه خود را کنترل کنند. به ویژه این‌که برخی معتقدند غریزه جنسی زنان تحریکی است؛ یعنی تا زمانی که تحریکی صورت نگیرد غریزه جنسی زن به هیجان نمی‌آید؛ از این‌رو بانوان راحت‌تر می‌توانند غریزه جنسی خود را کنترل کنند.

  1. چنین زن‌هایی می‌توانند با مراجعه به پزشک متخصص، قوای جنسی خود را کنترل و متعادل کنند؛ چنان‌که شوهر آنها نیز می‌توانند با دستور پزشک، قوای جنسی خود را تقویت کنند.
  2. در عین حال، اگر با توجه به مطالب گفته شده باز هم خانمی نتواند غریزه خود را کنترل کند، می‌تواند از این شوهر طلاق گرفته و با مردی که از توان جنسی بالاتری برخوردار است ازدواج کند. این راه هر چند پیشنهادی نامتعارف است، ولی در شرایط ناچاری و اضطرار می‌توان به آن عمل کرد.

[1]. ر. ک: ممنوعیت تعدد زوج برای زن

[2]. نور، 33.