بنده کارمند بانک هستم. آیا هدیه ای که مشتری به اختیار خود به من می دهد، باتوجه به این که من چشم داشتی از ایشان ندارم، حلال است؟
پرسش
بنده کارمند بانک هستم. آیا هدیه ای که مشتری به اختیار خود به من می دهد، باتوجه به اینکه من چشم داشتی از ایشان ندارم، حلال است؟
پاسخ اجمالی

دفتر حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی):

هدیه در محیط کار و از جانب ارباب رجوع، یکى از خطرناکترین چیزها است و هر ‏چه بیشتر از آن اجتناب کنید به صرفه(نفع) دنیا و آخرت شما خواهد بود.

دفتر حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

اگر درخواست از شما نباشد گرفتن آن اشکال ندارد مگر اینکه بر خلاف شرط قرارداد کارمندی باشد.

دفتر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

اگر جنبه رشوه داشته باشد حرام است؛ و اگر جنبه رشوه نداشته باشد، بلکه هدیه ای بدون چشمداشتِ هرگونه کار خلافی بوده باشد مانعی ندارد، ولی باید خلاف مقرّرات مؤسّسه ای که در آن کار می کند نباشد.

دفتر حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

در فرض سوال مانعی ندارد.

پاسخ حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته) به این شرح است:

هدیه اشکال شرعی ندارد، مگر این که مفسده ای، مانند تضییع حق دیگران یا مخالقت با قانون و امثال آن، را در پی داشته باشد که در این صورت جایز نیست.