چرا قرآن مردم را از جانوران افسانه‌ای می‌ترساند تا به واجبات خود عمل کنند؟
پرسش
چرا قرآن مردم را از جانوران افسانه‌ای می‌ترساند تا خمس یا زکات خود را بپردازند و به واجبات خود عمل کنند؟
پاسخ اجمالی
  1. در قرآن کریم، یک مورد هم نیامده است که مردم باید از جانوران افسانه‌ای بترسند، یا آنها را ترسانده باشد.
  2. آنچه در بعضی از روایات در مورد مجازات بعضی گناهان(مثل کسانی که اهل قرآن هستند ولی شراب می‌خورند)، آمده است که به اژدهایی هزار سر عذاب می‌شوند،[1] ربطی به مسئله‌ی خمس و زکات ندارد.
  3. برای دانشمندان علوم جدید و اندیشمندان معارف الهی، تفاوت ظاهری بین عمل و نتیجه، امری روشن و واضح است، مثلاً از نظر علوم جدید، خاک در اثر فعل و انفعالات شیمیایی تبدیل به میوه‌ای خوشمزه می‌شود و میوه در بدن انسان تبدیل به خون و مواد مورد نیاز سلول‌های مغزی و استخوانی و غیره می‌شود. پس اگر کسی دانشمندان علوم جدید را به دلیل عدم تشابه ظاهری بین خون و خاک تمسخر کند، نهایت جهل و بی‌خردی خود را آشکار می‌کند. و از نظر اندیشمندان معارف الهی همان‌گونه که خاک تبدیل به خون و مواد غذایی سلول‌های بدن می‌شود، اعمال انسان نیز ممکن است نتایج و آثاری از قبیل اژدهای هزار سر و ... به بار آورد.[2]

[1]. «عَنْ عَلِیِّ بْنِ عَنْدَلِیبِ بْنِ مُوسَى عَنْ إِسْمَاعِیلَ بْنِ سَلْمَانَ عَنْ أَنَسِ بْنِ مَالِکٍ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ ص إِنَّ فِی جَهَنَّمَ لَوَادِیاً یَسْتَغِیثُ مِنْهُ أَهْلُ النَّارِ کُلَّ یَوْمٍ سَبْعِینَ أَلْفَ مَرَّةٍ فِی ذَلِکَ الْوَادِی بَیْتٌ مِنْ نَارٍ فِی ذَلِکَ الْبَیْتِ جُبٌّ مِنْ نَارٍ فِی ذَلِکَ الْجُبِّ تَابُوتٌ مِنْ نَارٍ فِی ذَلِکَ التَّابُوتِ حَیَّةٌ لَهَا أَلْفُ رَأْسٍ فِی کُلِّ رَأْسٍ أَلْفُ فَمٍ فِی کُلِّ فَمٍ عَشَرَةُ آلَافِ نَابٍ وَ کُلُّ نَابٍ أَلْفُ ذِرَاعٍ قَالَ أَنَسٌ قُلْتُ یَا رَسُولَ اللَّهِ ص لِمَنْ یَکُونُ هَذَا الْعَذَابُ قَالَ ص لِشَرَبَةِ [لِشَارِبِ‏] الْخَمْرِ مِنْ حَمَلَةِ الْقُرْآنِ». نک: مجلسی، محمد باقر، بحار الانوار، ج 76، ص 148، بیروت، دار إحیاء التراث العربی، چاپ دوم، 1403ق.

[2]. ثقفی، حسن، انسان و اندیشه، تلخیص کتاب اتحاد عاقل به معقول، حسن زاده آملی، حسن، ص51.