کد سایت fa12789 کد بایگانی 13085 نمایه برگزاری مجالس سوم، هفتم و، چهلم برای متوفی
طبقه بندی موضوعی احترام به مردگان
خلاصه پرسش
آیا برگزاری مجالس سوم، هفتم، چهلم برای متوفی سنت نبوی است، یا بدعت است؟
پرسش
با سلام، آیا برگزاری مجالس سوم، هفتم، چهلم برای متوفی سنت نبوی است، یا بدعت؟ لطفا توضیح دهید.
پاسخ اجمالی

هدف از برگزاری مجالس عزا در سوم روز درگذشت یک مسلمان، یا هفتم و ...، تجلیل از کسانی است که روزی در میان ما بوده و اکنون از جمع ما به سرای باقی شتافتند. این گونه مجالس از آن رو برگزار می شود، تا مردم ضمن ابراز همدردی و تسلیت گفتن به صاحبان عزا، با قرائت قرآن، بیان مصائب اهل بیت و بیان معارف و مسائل دینی از سوی سخنران و مداحان، هم ثوابی برای روح مردگان نثار شود و هم عبرت و درس آموزی برای دیگران باشد که چنین سرنوشتی روزی برای آنان هم خواهد بود.

این گونه مجالس اگر به دور از اسراف و تجملات ظاهری برگزار شود، اگرچه جزو سنت پیامبر نیست، اما لزوماً بدعت هم نمی تواند باشد، بلکه تحت عنوان عمومات دین قرار می گیرد و علاوه بر این که آیات قرآن در این گونه مجالس تلاوت می شود، جنبه های مثبت اجتماعی؛ نظیر صله ارحام، ابراز همدردی با برادران ایمانی و ... را نیز به دنبال دارد. بنابر این، برگزاری چنین مجالسی مورد نهی شارع نیست.

نمایه های مرتبط:

تأثیر دفن در مکان های مقدس، 10392 (سایت: 10266) .

تشریفات مراسم ختم و عزا، 11228 (سایت: 11053) .