آیا عجیب نیست که حضرت زهر ا(س) با آن که عمر چندانی نداشتند، به مقام پیامبران الاهی برسند؟
پرسش
باسلام. با این که حضرت زهرا (س) در سنین نوجوانی به شهادت رسیدند و آن گونه که من می دانم احادیث کمی از ایشان صادر شده است و حدود ده سال هم کودکی صغیر بودند، پس قائل شدن چنین مقامی که قلم قادر به توصیف آن نیست، برای یک نوجوان چه دلیلی دارد؟ منظورم این است که چه عاملی باعث می شود یک دختر 18 ساله به مقامی در حد انبیا برسد؟ یعنی ایشان چه کمالاتی داشتند که صاحب چنان حرمتی شدند؟ دقیق و مشروح توضیح فرمایید؟
پاسخ اجمالی
بر اساس تصریح قرآن کریم، عیسای پیامبر (ع) هنگامی که در گهواره بود مقام والایی نزد پروردگار داشت: "فَأَشارَتْ إِلَیْهِ قالُوا کَیْفَ نُکَلِّمُ مَنْ کانَ فِی الْمَهْدِ صَبِیًّا. قالَ إِنِّی عَبْدُ اللَّهِ آتانِیَ الْکِتابَ وَ جَعَلَنی‏ نَبِیًّا. وَ جَعَلَنی‏ مُبارَکاً أَیْنَ ما کُنْتُ وَ أَوْصانی‏ بِالصَّلاةِ وَ الزَّکاةِ ما دُمْتُ حَیًّا"؛[1] مریم به فرزندش اشاره کرد تا ماجرا را از او بپرسند. آنان با تعجب گفتند که چگونه با نوزادی که در گهواره است سخن گوییم؟! عیسای تازه متولد شده گفت: من بنده خدایم که او کتاب آسمانی به من هدیه کرده و مرا به عنوان پیامبر برگزیده است! و نیز هر کجا که باشم برکت را در وجودم قرار داده و مرا تا زمانی که زنده هستم به نماز و زکات سفارش فرموده است.

و نیز در جای دیگری از قرآن این آیه را مشاهده می کنیم: "وَ یُکَلِّمُ النَّاسَ فِی الْمَهْدِ وَ کَهْلاً وَ مِنَ الصَّالِحین‏"؛[2] و عیسی در گهواره و در میانسالی با مردم سخن گفته و همواره از نیکوکاران بود.

بر این اساس، اگر بپذیریم که فردی در نوزادی بتواند پیامبر باشد، پذیرش این موضوع که بانویی آسمانی در سنین نوجوانی و جوانی بتواند جایگاهی مانند پیامبران داشته باشد، با آموزه های اسلامی و قرآنی هیچ منافاتی ندارد.

اما این که چرا برخی افراد می توانند به این جایگاه ها دست یابند، موضوع دیگری است که در جای خودش مورد بحث و گفت و گو قرار گرفته است.

نمایه های مرتبط:

مقام امامان شیعه نسبت به پیامبران، 5227 (سایت: 6067).

معنای حدیث لولا فاطمه، 8251 (سایت: 8723).

ابعاد شخصیت حضرت زهرا (س)، 1256 (سایت: 1334).

[1] مریم، 31-29.
[2] آل عمران، 46.