در ترتیب آثار یک عمل، به فتوای مرجع قبلی عمل کنیم یا مرجع فعلی؟
پرسش
شخصی زمانی که مقلد یکی از مراجع بوده، مرتکب گناهی شده که طبق نظر ایشان، آثاری چون ممنوعیت ازدواج با افراد خاصی را در پی داشته و مقلد، این موضوع را نمی دانسته تا اینکه بعد از فوت ایشان مقلد مرجعی دیگر شده که چنین آثاری را برای گناه او در نظر نمی گرفته است و اکنون علم به موضوع پیدا کرده است. حال باید نظر کدام مرجع را مبنای عمل خویش قرار دهد (برای هر دو تقلید، تحقیق انجام داده است)؟ با تشکر
پاسخ اجمالی

دفتر حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی):

طبق نظر مرجع تقلید دوم عمل کند.

دفتر حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

حکم مرجع اعلم فعلی را باید در نظر بگیرد.

دفتر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

باید مطابق مرجع فعلی عمل نماید.

پاسخ حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته) به این شرح است:

وظیفه شخص مقلّد عمل به فتوای مرجع فعلی خود است. بنابراین، هر کس باید به فتوای کسی که الآن از او تقلید می کند، عمل نماید.

این سؤال، پاسخ تفصیلی ندارد.