در حدود بیست سال هست که نماز جمعه را برگزار می کنیم. مردم می گویند فاصله نماز جمعه شما با محل دیگری که بیش از سی سال است نماز جمعه در آن جا برپا می شود، کمتر از حد لازم بوده و این کافی نیست. لازم به ذکر است که برای رفتن به نماز جمعه دو راه وجود دارد. راه اول راهی است عمومی که همه از آن استفاده می کنند. و راه دوم راهی است که تنها پنج کیلومتر با نماز جمعه فاصله دارد ولی کسی از این مسیر استفاده نمی کند. با این اوصاف بفرمایید که تکلیف چیست؟
پرسش
سؤال این جانب در خصوص نماز جمعه است که تقاضا دارم به آن پاسخ دهید:
در حدود پانزده تا بیست سال هست که نماز جمعه را برگزار می کنیم. اما همیشه یک مسئله بحث برانگیزی وجود داشته که مردم می گویند فاصله نماز جمعه شما با محل دیگری که بیش از سی سال است نماز جمعه در آن جا برپا می شود، کمتر از حد لازم بوده و این کافی نیست.
لازم به ذکر است که برای رفتن به نماز جمعه دو راه وجود دارد. راه اول راهی است عمومی (که با توجه به عبور و مرور وسائط نقلیه عمومی) همه از آن استفاده می کنند. (به نظر می رسد، این مسیر بیشتر از پنج کیلومتر باشد. سخن مترجم). و راه دوم راهی است که تنها پنج کیلومتر با نماز جمعه فاصله دارد ولی کسی از این مسیر استفاده نمی کند.
با این اوصاف بفرمایید که تکلیف چیست؟ آیا می توانیم نماز جمعه خود را ادامه بدهیم یا می بایست آن را تعطیل کرد؟
نظر دیگر مراجع در این خصوص چیست؟
پاسخ اجمالی

دفتر حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی):

فاصله معتبر بین دو نماز جمعه یک فرسخ شرعى است و میزان فاصله به خط مستقیم نیست بلکه میزان راه متعارفى‌ است که غالب مردم از آن راه جهت تردد بین دو محل استفاده مى‌کنند و اگر یک راه نزدیک‌تر و کمتر از یک فرسخ است و یک راه دورتر باشد، احتیاط واجب آن است که همان راه نزدیک‌تر را ملاک قرار دهند.

دفتر حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

در فرض مذکور نماز جمعه دوم باطل است مگر این که نماز اول واجد همه شرایط صحت نباشد.

دفتر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

فاصله دو نماز جمعه باید کمتر از یک فرسخ نباشد که اگر در کمتر از یک فرسخ دو نماز جمعه خوانده شود نماز اوّلى صحیح و دومى باطل است و معیار راهی است که غالب مردم از آن استفاده می کنند.

دفتر حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

بنظر اینجانب در عصر غیبت نماز جمعه کفایت از نماز ظهر نمی کند و لازم است نماز ظهر بخوانید ولی شرکت در نماز جمعه مانعی ندارد . و چنانچه فاصله ی دو محل از طریق متعارف یک فرسخ یا بیشتر باشد اقامه ی نماز جمعه بلامانع است.

این سؤال، پاسخ تفصیلی ندارد.