اگر در شکم ماهی صید شده، صیدی باشد حلال است یا حرام؟
پرسش
اگر در شکم ماهی صید شده، صیدی باشد حلال است یا حرام؟
پاسخ اجمالی

سؤال مذکور به شکل‌های دیگری نیز از دفتر برخی مراجع عظام تقلید صورت گرفته است که در پاسخ این‌گونه مرقوم داشتند:

حضرت آیت الله خامنه‌ای:

ماهی صید شده حلال است.

حضرت آیت الله سیستانی:

به احتیاط واجب حرام است.

مرحوم آیت الله فاضل لنکرانی:

اگر از ماهیان حلال گوشت باشد حلال است.

حضرت آیت الله مکارم شیرازی:

احتیاط اجتناب است.[1]

مرحوم آیت الله اراکی:

احوط اجتناب است، چون علم به حیات هنگام اخراج نداریم و محکوم به عدم تذکیه است.[2]

آیت الله نوری همدانی:

حلال است.[3]

همان‌گونه که ملاحظه شد در رابطه با مسئله‌ی مذکور میان مراجع عظام تقلید اختلاف نظر وجود دارد.

اما آنچه را که در مجموع می‌توان گفت این است که اگر صید، در شکم ماهی صید شده، ماهی و یا از جنس آبزیان حلال گوشت باشد و هنگام خروج علم به حیات(زنده بودن) آن داشته باشیم، حلال است، اما اگر نه، مثلاً هنگامی که ماهی صید شده شکمش را پاره کردید و مشاهده کردید صید داخل آن قبلاً مرده، حکم به عدم تذکیه می‌شود و خوردنش جایز نیست. اما در حالت سوم(علم به حیات یا عدم حیات نداریم)، در این صورت مراجع اختلاف نظر دارند، چنانچه در بالا آمد؛ لذا ضروری است هر مکلف طبق نظر مرجع تقلید خود عمل نماید.

[1]. رحمانی، محمد، پژوهشی تطبیقی در احکام فقهی ذبح، ص 138.

[2]. اراکی، محمد علی، استفتاءات، مبحث خوردنی‌ها و آشامیدنی‌ها، سؤال 5.

[3]. نوری همدانی، حسین، هزار و یک مسئلۀ فقهی، سؤال 843.