چندی پیش با دختری قرار عقد موقت گذاشتم. او من را وکیل کرد تا صیغه را بدون حضور وی بخوانم. اما تصورش از میزان مهر، اشتباه بود ولی هیچ کدام نمی دانستیم. حال آیا عقد صحیح است و آیا باید مهریه ای که قرائت شده، پرداخت شود؟
پرسش
چندی پیش با دختری قرار عقد موقت گذاشتم. او من را وکیل کرد تا صیغه را بدون حضور وی بخوانم. اما تصورش از میزان مهر، اشتباه بود ولی هیچ کدام نمی دانستیم. تا اینکه بعد از خواندن صیغه و چند بار عمل جنسی، مشکلی پیش آمد و مهریه را خواست. معلوم شد مهریه ای که منظور شده در ذهن دو طرف متفاوت است. حال سؤال این است که: آیا عقد صحیح است؟ آیا ما مرتکب زنا شده ایم؟ و آیا باید مهریه ای که قرائت شده، پرداخت شود؟
پاسخ اجمالی

دفتر حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی):

اگر مرد در تعیین مقدار مهر نیز اختیار تام داشته، در فرض سؤال در صورتى که رعایت شرایط در خواندن عقد شده و مثلاً اگر دختر باکره است بنا بر احتیاط به اجازه ولىّ (پدر یا جدّ پدرى) او بوده، عقد صحیح مى‌باشد و همان مقدار به عنوان مهریه محاسبه خواهد شد.

دفتر حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

عقد صحیح است ودر مورد تعیین مهر اگر مصالحه نشود باید به حاکم شرع مراجعه کنید.

دفتر حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

اگر در تعیین مهریه هم مرد را وکیل کرده باشد عقد صحیح است و همان مهر ثابت می شود و الا عقد فضولی می شود که اگر زن اجازه دهد صحیح و الا باطل می شود و در صورت بطلان، عمل مزبور زنا نیست بلکه وطی به شبهه می باشد. ناگفته نماند که عقد دختر اگر باکره باشد بنا بر احتیاط واجب باید با اذن پدر یا جد پدری باشد.

دفتر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

عقد مزبور باطل است و در عین حال شما باید مهر المثل او را نسبت به چنین عقدی بپردازید.

پاسخ حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته) به این شرح است:

1.اگر دو طرف عقد نکاح با هم در مورد شرایط عقد توافق نداشته باشند، آن عقد باطل است، یعنی آثار شرعی بر آن مترتب نمی شود؛ اما اگر بعد از عقد مفاد آن مورد توافق دو طرف قرار بگیرد، همان عقد صحیح می شود و نیازی به تکرار عقد نیست.

2.اگر بدون اطلاع از بطلان عقد روابط جنسی به تصور صحت عقد برقرار شود، زنا نیست و وطی به شبهه محسوب می شود.

این سؤال، پاسخ تفصیلی ندارد.

لینک به سایت استفتائات