برای کمک به استحکام زانو داروهایی وجود دارد که ترکیبات حاوی حلزون صدف دار، میگو، خرچنگ یا لابستر دارد آیا دکتر می تواند این داروها را تجویز کند؟ در صورت جواز آیا استفاده از آنها تأثیری در جریان پیشرفت معنوی مصرف کننده می گذارد؟
پرسش
برای کمک به استحکام زانو -به خصوص برای افراد مسنی که ورم مفاصل و یا در قسمت زانو یا دیگر مفاصل احساس درد می کنند، داروهایی وجود دارد. اما ترکیبات این داروها عبارتنداند از: کندرویتین، (MSM) Methyl Sulfonyl Mthana (متیل سولفونیل متان)، گلوکوزآمین. روی بسته این داروها ذکر شده که ممکن است این ترکیبات حاوی حلزون (یا نرم تن) صدف دار، میگو، خرچنگ یا لابستر (خرچنگ دریایی) باشد. که تحت آزمایش های صورت گرفته، ثابت شده است که پوسته سخت پوستان (خرچنگ، میگو، حلزون، ...) پتانسیل بهبود درد غضروف ها و مفاصل را دارند.
آیا این داروها می توانند دلیلی برای شفابخشی باشند؟ آیا به طور مطلق برای یک دکتر ضروری است که این داروها را تجویز کند یا آیا برای یک فرد کافی است که بداند وی از درد مفاصل رنج می برد و این داروها می توانند تسکین بخش درد مفاصلش باشند. در صورت مجاز به استفاده از این داروها بفرمایید که آیا آنها تأثیری در جریان پیشرفت معنوی یک مصرف کننده می گذارد؟
پاسخ اجمالی

دفتر حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی):

به طور کلى حلزون و صدف و خرچنگ حرام گوشت مى‌باشند، ولى میگو و نیز لابستر (شاه‌میگو) اگر همان میگو باشد و تذکیه شرعی شده باشند حلال است؛ بنابراین اگر یقین به وجود حرام در آن دارید، خوردن آن جایز نیست مگر در موارد ضرورتِ علاج آن هم فقط به مقدار ضرورت.

دفتر حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

اگر به مقداری باشد که درصد آن ناچیز باشد (2%) خوردن اشکال ندارد.

دفتر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

استفاده از این گونه داروهای جلدی (به صورت پماد) مانعی ندارد، ولی چنانچه حاوی اجزاء بدن حیوانات حرام گوشت باشد در حال نماز باید شسته شود.

دفتر حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

خوردن داروی مذکور حرام است و لکن استفاده از روغن آن بصورت پماد به بدن برای رفع پا درد و کمر درد و غیره اشکال ندارد و پزشک هم نباید بدون ضرورت شرعی خوردن داروی حرام را توصیه نماید و اثر غذای حرام در سلب توفیق و جلوگیری از پیشرفت معنوی قابل تردید نیست.