آیا فضاهای خالی از ماده مانند آنچه بین ستارگان وجود دارد"خلأ"، بخشی از دنیای مادی به شمار می آید؟
پرسش
با سلام رابطه مکان (به معنی فضای خالی از ماده، مثل فضای بین ستارگان، فضای داخل یک بطری خالی شده از هوا) با ماده چیست؟ آیا وجودی جدای از آن است؟ آیا مانند جرم و رنگ و .... وابسته به ماده است؟ - در این صورت تکلیف خلا چه می شود؟ با تشکر از زحمات شما و در دسترس عموم گذاشتن چنین سایت پرباری
پاسخ اجمالی

فضای خالی از ماده و یا "خلأ" را نمی توان از امور غیر مادی بر شمرد زیرا وجود آن بستگی به وجود ماده دارد. به عنوان نمونه تا ستاره و کهکشانی مادی وجود نداشته باشد، فضای بین آنها معنایی پیدا نمی کند و یا اگر بر فرض داخل یک بطری، خالی از هر ماده ای شود، آن خلأ بدون ارتباط با بطری متصور نیست و به همین دلیل برای چنین فضاهایی که ماده در آن وجود ندارد، به دلیل امکان ارتباط با ماده، می توان مکان را در نظر گرفت و این کاملا متفاوت با موجودات غیر مادی است که هیچ ارتباطی با عالم ماده ندارند.