کلمه مدکر در آیه «فهل من مدکر» تفسیرش چیست؟
پرسش
ریشه کلمه مدکر در فهل من مدکر چیست؟ معنای آن چیست؟ تفسیرش را نیز بیان کنید؟
پاسخ اجمالی

کلمه "مدکر" شش بار در قرآن ذکر شده ذکر است.[1] این کلمه اسم فاعل از باب افتعال است و از ریشه "ذکر" گرفته شده است. بنابراین، اصل آن "مُذْتَکِر" است، تاء به "د" تبدیل شد، سپس به جهت همسانی مخرج "ذ" با "د"، "ذ" به "د" تبدیل گشته و ادغام صورت پذیرفت.[2] به این جهت بعضی از لغوی ها اذعان داشته اند که "دکر" از زبان عربی نیست.[3]

اما در تفسیر این جمله چنین آمده است: خداوند سرگذشت هایی از اقوام پیشین را یادآور می شود و به دنبال هر یک از این سرگذشت ها جمله "وَ لَقَدْ یَسَّرْنَا الْقُرْآنَ لِلذِّکْرِ فَهَلْ مِنْ مُدَّکِرٍ"؛ ما قرآن را براى تذکر سهل و آسان ساختیم، آیا کسى هست که پند گیرد"، را تکرار مى‏کند تا درسى باشد براى مسلمین و کفار.[4]

بنابر این، مقصود از کلمه "مدکر" این بوده که بر مخاطب گوشزد کند که از موارد ذکر شده در این آیات، پند بگیرد و به قدرت خداوند پی ببرد تا در زندگی آینده او اثر گذار باشد.

این پرسش پاسخ تفصیلی ندارد.

[1] قمر، 15، 17،22، 32، 40، 51.

[2] صافى، محمود بن عبد الرحیم، الجدول فى اعراب القرآن ج 12، ص 441، دار الرشید مؤسسة الإیمان، دمشق، بیروت، 1418.

[3] فراهیدى، خلیل بن احمد، العین، ج 5، ص 327، انتشارات هجرت‏، قم، 1410 ق.‏ ‏

[4] مکارم شیرازى، ناصر، تفسیر نمونه، ج 23، ص 5، دار الکتب الإسلامیة، تهران 1374 ش.