آیا می توان حیوانی که شاخ او شکسته، در عید قربان، ذبح کرد؟
پرسش
اگر شاخ حیوان قربانی شکسته شده باشد آیا می توانیم برای خشنودی خداوند آن را در عید قربان، قربانی کنیم؟
پاسخ اجمالی

این مسئله دو صورت دارد:

یک. اگر مقصود از قربانی، قربانی حج است که در عید قربان در سرزمین منی ذبح می شود، بنا بر دیدگاه بیشتر فقهاء، اگر قربانی در اصل خلقت شاخ داشته باشد، (اگرچه اکنون شاخ ندارد یا شاخش شکسته است)، برای قربانی کفایت می کند.[1] بله! اگر داخل شاخ، شکسته یا بریده باشد، کفایت نمى ‌کند، ولى شکسته شدن شاخ بیرونى اشکال ندارد.[2]

دو. اگر قربانی در غیر حج و به نیّت استحباب و تقرّب به خدا بخواهد ذبح شود، شکسته بودن شاخ حیوان، خللی در درستی این قربانی ایجاد نکرده و اشکالی ندارد.[3]

ضمائم

این پرسش از دفاتر مراجع عظام تقلید استفتاء شد و پاسخ ایشان به شرح زیر می باشد:

خامنه ای، سیستانی، مکارم شیرازی: اشکال ندارد.

صافی گلپایگانی: بلی می تواند انشاءالله تعالی مقبول درگاه خداوند متعال باشد.

[1]. از جمله کسانی که چنین نظری دارند می توان به حضرات آیات: اراکی، صافی،بهجت،تبریزی،خویی، سیستانی، اشاره نمود؛ نک: محمودی، محمد رضا، مناسک حج (محشّی)، ص497، نشر مشعر، تهران، 1429ق.

[2]. امام خمینى،مناسک حج،ص 259، مؤسسه تنظیم نشر و آثار امام خمینی (ره).

[3]. استفتا از دفاتر مراجع تقلید توسط سایت اسلام کوئست.