نذر کرده ام که مبلغی را به بهزیستی بدهم؛ آیا می توانم آن مبلغ را بجای بهزیستی به یکی از اقوام نزدیک (که بی سرپرست است و از نظر مالی در سختی است) بپردازم؟
پرسش
نذر کرده ام که مبلغی را به بهزیستی بدهم؛ آیا می توانم آن مبلغ را بجای بهزیستی به یکی از اقوام نزدیک (که بی سرپرست است و از نظر مالی در سختی است) بپردازم؟
پاسخ اجمالی

اگر نذر برای مورد خاصی (مثل مورد سؤال) باشد باید در همان مورد خاص (مثل بهزیستی) مصرف شود و اگر در امر خیر دیگری (مثل اقوام نزدیک) مصرف شود از عهده نذرکننده ساقط نمی شود و دوباره باید اداء کند.

البته باید توجه داشت که:

1- در تحقق نذر خواندن صیغه و به زبان آوردن آن لازم است، (هرچند عربی بودن لازم نیست)؛ پس اگر صیغه نذر خوانده نشود، نذر منعقد نمی شود و چیزی واجب نیست. [1]

2- در نذر باید لفظ "برای خدا" گفته شود و قصد در دل کافی نیست[2].

[1] توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج‏2، ص 609، مسأله 2641.

[2] همان، ص 614، مسأله 2651.