طولانی شدن دوران عقد شرعی با عروسی چه آفاتی دارد؟
پرسش
اگر ازدواج را به تأخیر نیندازیم و در زمان مقتضی عقد کنیم، ولی تا آماده شدن شرایط برای عروسی حتی سه، چهار سالی صبر کنیم، آیا این کار مضراتی داربد؟
پاسخ اجمالی

1. نمی‌توان فاصله‌ی زمانی معیّنی را برای مدت نامزدی مشخص کرد، بلکه این مدت بستگی به شرایط و موقعیت دختر و پسر و شرایط خانوادگی و اجتماعی آنها دارد. در این دوران، دختر و پسر باید به انس و شناخت و تفاهم بیشتر برسند و خود را برای زندگی مشترک آماده کنند. لذا کوتاه و یا طولانی بودن دوران نامزدی و پیش از عروسی به موقعیت و توافقات عرفی خانواده‌ها و زن و شوهر برمی‌گردد، اما به هر حال نباید این دوران به گونه‌ای طولانی شود که ضررهای روحی و اجتماعی گریبان‌گیر زن و شوهر و خانواده‌ها گردد. و در صورتی که وضعیت ویژه‌ای مانند ادامه‌ی تحصیلات و گذراندن سربازی و موارد دیگر ... وجود نداشته باشد، و زن و شوهر و خانواده‌هایشان نیز آمادگی لازم را –از جهت اقتصادی- برای عروسی به دست آورده باشند، بهتر است که این دوران کمتر باشد. و نباید به بهانه‌ی تهیه کردن همه‌ی امکانات زندگی، عروسی را به تأخیر انداخت؛ زیرا این یک روش ناپسندی است و برای شروع زندگی، داشتن امکانات اولیه مورد نیاز کافی است.

2. در اینجا به برخی از آفاتی که در اثر طولانی شدن فاصله‌ی زمانی میان عقد شرعی و عروسی ممکن است به وجود آید، اشاره می‌شود.

یک. زن و شوهر از هم خسته می‌شوند؛ زیرا در حالتی به سر می‌برند که نه مجرّد هستند و نه به طور کامل متأهل هستند و زندگی مستقلی دارند. برای خانوادۀ دختر نیز مشکلاتی در پی خواهد داشت. خصوصاً این که در برخی از فرهنگ‌ها اجازه داده نمی‌شود که دختر -در دوران عقد-  رفت و آمدهای آزادانه با همسرش داشته باشد، لذا مشکل ایجاد می‌شود.

دو. طولانی شدن دوران عقد باعث می‌شود که نقاط منفی پسر و دختر برای یکدیگر پر رنگ‌تر و آشکارتر شود و موجب کاهش محبت و ایجاد دلسردی و حتی تردید در اصل ازدواج شود.

 سه. اگر زوجین در سن بالا قرار داشته باشند، تأخیر در ازدواج باعث کاهش نشاط و شادابی می‌شود و برای خانم‌های محترم،  در سن بالا، در امر باردار شدن ایجاد سختی و مشکل می‌کند.