حکم دست زدن در حسینیه برای مراسم ولادت معصومین و روزهای عید چیست؟
پرسش
سلام علیکم، بفرمایید، حکم و نظر شما و مراجع، درباره دست زدن در روزهای عید یا شادی اهل البیت به مناسبت ولادت معصومین که در هیئت و حسینیه برگزار می شود چیست؟ ما در مالزی، مراکزی را به نام حوزه اسم گذاشته ایم که در آنجا کلاسهای مذهبی، مراسم دینی به مناسبت ولادت و یا شهادت اهل البیت، و گاهی نماز جماعت مغرب و عشاء، مراسم دعا و غیره برگزار می شود. حکم دست زدن همراه با گفتن شعر اهل البیت در آنجا چیست؟ متشکریم.
پاسخ اجمالی

درباره حکم کف زدن در مجالس اهل بیت (علیهم السلام)، که معمولاً با خواندن و مدیحه سرایی (به نحو موزون) همراه است، نظر مراجع معظم تقلید متفاوت است.

بعضی با تشخیص اینکه این نوع کف زدن لهو[1] محسوب می شود، مطلقا در آن اشکال کرده و جایز نمی دانند[2] و برخی با شرایطی مثل اینکه به حد لهو نرسد و در اماکن مقدس نباشد، آن را جایز می شمارند[3]، اما همه علما در این موضوع اتفاق نظر دارند که، سزاوار است در مجالسی که به نام اهل بیت بر گزار می شود، این امر ترک گردد و به جای آن، فضاى این مجالس به ذکر صلوات و تکبیر معطّر گردد تا انسان به ثواب آن برسد.

ضمائم:

پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است: [4]

حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی):

"به طور کلى کف زدن فی نفسه به نحو متعارف در جشنهاى اعیاد یا براى تشویق و تائید و مانند آن اشکال ندارد ولى بهتر است فضاى مجالس دینى بخصوص مراسمى که در مساجد و حسینیه‌ها و نماز خانه‌ها برگزار مى‌شود، به ذکر صلوات و تکبیر معطّر گردد تا انسان به ثواب آنها برسد."[5]

حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

"فى نفسه مانعى ندارد و مناسب این است که جایگزین صلوات و ذکر نشود ." [6]

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

"دست زدن اگر با امور حرام دیگرى مقرون نباشد حرام نیست، ولى در مساجد و حسینیّه‌ها از آن پرهیز کنید."[7]

حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

"لهو است و اشکال دارد."[8]

 حضرت آیت الله العظمی بهجت (رحمة الله علیه):

 اگر عدم مناسبت آن با مقام (و شأن) اهل بیت (ع) انتزاع (استفاده) نشود و به حدّ لهو هم نرسد، مانعى ندارد.[9]

حضرت آیت الله العظمی تبریزی (رحمة الله علیه):

"دست زدن داخل عنوان لهو است، و با مجالس اهل بیت علیهم السلام مناسبت ندارد، و مناسب با این مجالس صلوات و مثل آن است."[10]

حضرت آیت الله العظمی فاضل لنکرانى(رحمة الله علیه): "بطور کلّى کف زدن در مساجد و حسینیه‌ها و اماکن مقدس، به هر عنوان که باشد جایز نیست، و در غیر آنها هم با توجّه به اینکه در طول تاریخ اسلام و تشیّع، شعار مسلمانان ذکر صلوات بوده است، خصوصا در مجالسى که به نام و یاد ائمّه علیهم السّلام تشکیل مى‌شده، لذا مناسب است مسلمانان احساسات و علایق مذهبى خویش را با فرستادن صلوات ابراز دارند."[11]

[1]. توضیح بیشتر عنوان لهو در نمایه 6181  همین سایت موجود است.

[2]. آیات عظام: صافی گلپایگانی، تبریزی.

[3]. آیات عظام: خامنه ای، بهجت، مکارم شیرازی، سیستانی، فاضل لنکرانى.

[4]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه ای، سیستانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی (مد ظلهم العالی)، توسط سایت اسلام کوئست.

[5]. خامنه‌اى، سید على بن جواد حسینى، أجوبة الاستفتاءات، ص 259، دفتر معظم له در قم، قم - ایران، اول، 1424 ه‍ ق.

[6]. برگرفته از سایت معظم له، www.sistani.org/index.php?p=614984&id=1008.

[7]. شیرازى، ناصر مکارم، استفتاءات جدید، ج‌1، ص 155، انتشارات مدرسه امام على بن ابى طالب علیه السلام، قم - ایران، دوم، 1427 ه‍ ق.

[8]. گلپایگانى، لطف الله صافى، جامع الأحکام، ج‌2، ص 128، انتشارات حضرت معصومه سلام الله علیها، قم - ایران، چهارم، 1417 ه‍ ق.

[9]. بهجت، محمد تقى ، استفتاءات، ج‌4، ص 535، دفتر حضرت آیة الله بهجت، قم - ایران، اول، 1428 ه‍ ق.

[10]. تبریزى، جواد، استفتاءات جدید، ج‌1، ص 218، قم - ایران، اول، ه‍ ق.

[11]. فاضل لنکرانى، محمد، جامع المسائل (فارسى - فاضل)، ج‌1، ص 94، انتشارات امیر قلم، قم - ایران، یازدهم، ه‍ ق.