اگر متوفی در زمان حیات خود،50 درصد اموال خود را به نام زن خود نموده و در هنگام فوت دارای مادر، زن، و چهار دختر باشد، نحوۀ تقسیم ارث به چه صورت خواهد بود؟
پرسش
با سلام. اگر متوفی در زمان حیات خود،50 درصد اموال خود را به نام زن خود نموده و در هنگام فوت دارای مادر، زن، و چهار دختر باشد، نحوه تقسیم ارث به چه صورت خواهد بود؟ با تشکر.
پاسخ اجمالی

1. به طور کلی هر چیزی را که متوفی در زمان حیاتش بخشیده و آن را تحویل شخص داده باشد، وی مالک آن شده است و جزو ماترک متوفی محسوب نمی شود و باقی اموال طبق قانون شرع بین ورّاث تقسیم می گردد. که جهت اطلاع بیشتر در این باره می توانید به نمایه: 12200 (تقسیم ارث وقانون ملکیت) در همین سایت مراجعه نمایید.

2. نسبت به 50 درصد باقی مانده، زن از همۀ اموال منقول (قابل نقل و انتقال) ارث مى‌برد ولى از زمین و قیمت آن ارث نمى‌ برد و نیز از خود بنای ساختمان و درختان و امثال آن ارث نمى ‌برد و فقط از قیمت آن ارث مى ‌برد. و سهم وی از موارد ذکر شده به میزان یک هشتم می باشد.[1]

البته شایان ذکر است که نظر مقام معظم رهبری در این موضوع بر آن است که زوجه از قیمت زمین (خواه داراى فرزند از شوهرش باشد یا نباشد و خواه زمین خانه یا مغازه یا زمین باغ یا مزرعه باشد)، ارث مى ‌برد.[2] و در سال های اخیر، رویه دستگاه قضایی جهت تقسیم ارث در کشور ایران، بر همین منوال می باشد.

3. با توجه به آنچه در مسئله شماره 2 ذکر شد، پس از جدا نمودن سهم زن، باقی اموال میت را به پنج قسمت تقسیم نموده، یک قسمت به مادر می رسد و باقی آن به صورت مساوی میان دختران متوفی تقسیم می شود.[3]

ضمن این که امروزه، در ایران با مراجعه به دادگاه های مربوطه، تمام موارد و تقسیمات مذکور، بررسی و انجام خواهد شد.

[1]. توضیح المسائل (محشى - امام خمینى)؛ ج‌2، ص 741، م 2771.

[2]. با استفاده از سایت معظم له.

[3]. همان، ص 713، م 2738.