چرا پیامبر(ص) در روایتی تصریح به نام امیرالمؤمنین(ع) نکرده و از او با عنوان «خاصف النعل» یا «کفشدوز» نام برده است؟
پرسش
در بسیاری از روایات، پیغمبر اکرم (ص) از امیرالمؤمنین (ع) تعبیر به خاصف النّعل نموده. یعنی به جای نام بردن صریح از ایشان، فرموده‌اند که «همان کسی که دارد کفش مرا وصله می‌دارد». دلیل استفادۀ چنین تعبیری به جای تصریح چیست؟ زیرا این روایات دو صورت دارند: یا منظور و مراد در این روایات روشن است که مولا بوده، که در این صورت فرقی بین اشارت و صراحت نیست؛ و یا منظور و مراد روشن نبوده، که در این صورت شیعه نمی‌ تواند به این روایات تمسّک جوید برای اثبات فضیلت مولا؛ زیرا منظور روایات مبهم و غیر متعیّن خواهد بود. چرا پیامبر (در این موارد) تصریح نکردند؟
پاسخ اجمالی

گرچه از دیدگاه ادبی - چه در زبان عربی و چه در دیگر زبان ها - استفاده از تعابیر مختلف جهت نشان دادن یک مفهوم واحد هیچ مانعی ندارد، اما با این وجود، می توان دلایلی نیز جهت استفاده پیامبر اکرم(ص) از تعبیر «خاصف النعل» و یا «کفشدوز» برای مولای متقیان برشمرد، از جمله:

1. این تعبیر به نوعی حاکی از اوج تواضع امیرالمؤمنین(ع) است که با وجود جایگاه ویژه­ و ممتازی که در میان مسلمانان داشته و نیز با وجود ارتباط بسیار نزدیک ایشان با رهبری جامعه(پیامبر اسلام)، از انجام کارهایی که بسیاری از خواص، آن را در شأن و منزلت خویش نمی ­دانستند، دریغ نمی ­کند و پیامبر(ص) با استفاده از این تعبیر، به صورت غیر مستقیم به جامعۀ اسلامی این رهنمود را می ­دهد که رهبران بعدی این جامعه باید از ویژگی تواضع برخوردار باشند.

2. در بسیاری از موارد، استفاده از تعبیری جدید غیر از نام معروف و شناخته شده، بیشتر در یادها باقی می­ ماند. شاید پیامبر(ص) خواسته باشد با استفاده از تعابیر مختلف برای معرفی امام علی(ع)، نام او را بیشتر در افکار مردم ریشه دار کند. استفاده پیامبر(ص) از تعابیر دیگری چون «ابو تراب» برای امیرالمؤمنین(ع)[1] نیز می تواند شاهدی بر این مدعا باشد.

[1] شیخ صدوق، علل الشرایع، ج 1، ص 155، باب 125، ح 1، مکتبة الداوری، قم، بی تا.