آیا براساس فتوای مرجع تقلید می توان خلاف مقررات حکومت اسلامی عمل کرد؟
پرسش
من چند وقت پیش در مورد یک موضوعی که بی ربط به قانون و مقررات کشور نبود یک سوالی رو از مرجع تقلیدم پرسیدم که نظر ایشان مبنی بر جایز بودن عمل به همان موضوع بود که برخلاف مقررات است اما چون که این عمل نتیجه مستمر دارد و تا آخر عمرم ادامه دارد دچار یک وسواس خیلی خیلی شدید شده ام که نه می توانم آن عمل را ترک بکنم به علت اهمیت زیادی که در زندگیم دارد و نه می توانم طبق فتوای ایشان عمل بکنم. خواهش می کنم راهنمایی بفرمایید که آیا اصلاً فتوا می تواند خلاف مقررات باشد و اگر شخصی در یک مرحله ای طبق این فتوا عمل بکند با توجه به این که هر مرحله مقدمه مرحله دیگر است در ادامه چه طور می تواند طبق مقرراتی عمل بکند که یک مرحله آن را به طور غیر قامونی و بر طبق فتوا گذرانده است؟ خواهش می کنم اگر می خواهید مشکل من حل بشود به طور مفصل و مستدل جواب بدهید.
پاسخ اجمالی

طبق نظر همه فقها و مراجع عظام تقلید رعایت مقررات نظام جمهوری اسلامی لازم است [1] ، [2] .

در صورتی که از زمان فعلی عمل خود را مطابق قانون تنظیم کنید، اعمال آینده شما حلال و مجاز خواهد بود اما نسبت به اعمال گذشته می توانید با رجوع به مسئولین مربوط مشکل را حل کنید.

[1] این حکم را می توان از موارد متعددی که از دفاتر مراجع عظام استفتا شده به دست آورد از جمله رجوع کنید به کتاب مسائل جدید از دیدگاه علما و مراجع تقلید تألیف سید محسن محمودی، ج3، ص 63 و 64.

[2] برای اطلاع بیشتر در این مورد مراجعه کنید به سؤال 40 (سایت: 273) با نمایه حکم و فتوا.