آیا خانه‌ای که اجاره داده شده است، و نیز به بهای اجاره آن و اتومبیل خمس تعلّق می‌گیرد؟
پرسش
می خواستم اگر ممکنه راهنمایی کنید که به کدام‌یک از اموالمان خمس تعلق می‌گیرد. خانه خودمان دو طبقه است یکی را داده‌ایم رهن و اجاره. یک خانه دیگر هم داریم که باز آن هم رهن و اجاره است. یک ماشین برای خودمان داریم، یکی هم برای کار. بابایم حقوق بازنشستگی هم می‌گیرند. آیا به اجاره خانه‌ها خمس تعلق می‌گیرد یا به خود خانه‌ها؟
پاسخ اجمالی

1. مبلغ و اموال اضافه بر مؤونه خمس دارد. که برای آگاهی بیشتر در این زمینه می‌توانید به نمایه‌های: 12807 (خمس خانه و طلا) و 19664: (چیستی خمس و موارد تعلق آن) در همین سایت مراجعه نمایید.

2. به خانه و اتومبیل مورد استفاده شخصی خانوادگی، خمس تعلق نمی‌گیرد، اما خانه و طبقه‌ای که اجاره داده شده و مستقیماً مورد استفاده شما نیست خمس دارد.

همچنین اتومبیلی که برای کسب و کار استفاده می‌شود، حکم ابزار کار را داشته و خمس دارد.[1]

3. مبلغ اجاره‌ای که از خانه‌ها گرفته می‌شود، اگر در طول سال مصرف شود و از در آمد سال زیاد نیاید، خمس ندارد.

4. جهت محاسبه دقیق خمس اموال، بهتر است به یکی از دفاتر مرجع تقلید خویش مراجعه کنید.

[1]. حسینی خامنه‌اى، سید على، أجوبة الاستفتاءات، ص 194، س 924، نشر دفتر معظم له در قم، چاپ اول، 1424ق؛ صافی گلپایگانى، لطف الله، جامع الأحکام، ج 1، ص 183، س 654، انتشارات حضرت معصومه سلام الله علیها، قم، چاپ چهارم، 1417ق.