در غیاب همسر باردار، آیا می‌توان او را در یک مجلس سه طلاق داد، تا طلاق بائن صدق کند؟
پرسش
در غیاب همسر باردار، آیا می‌توان او را در یک مجلس سه طلاق داد، تا طلاق بائن صدق کند؟
پاسخ اجمالی
  1. مرد می‌تواند در غیاب همسرش وی را طلاق دهد،[1] ولی نفقه آن زن تا موقع وضع حمل بر عهده شوهر است.[2]
  2. طلاق زن باردار صحیح است، اما عدّه‌اش وضع حمل [یا سقط جنین] است.[3]
  3. انجام سه طلاق در یک مجلس مانعى ندارد، اما اگر بین آنها فاصله نشود(به این معنا که یک مرتبه طلاق دهد و بعد زن، لفظاً یا عملاً رجوع کند و بعد طلاق دهد و باز رجوع کند و بعد از رجوع، طلاق سوم را بدهد)، محکوم به یک طلاق است و طلاق بائن به شمار نمی‌آید.[4]

در هر حال پاسخ حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته) به این سؤال چنین است:

امکان سه طلاق در یک مجلس وجود ندارد و اگر شرایط کامل محقق باشد، فقط یک طلاق واقع می‌شود. البته حضور زن جزء شرایط طلاق نیست.   لینک به سایت استفتائات

[1]. ر. ک: نمایه «شرایط طلاق»، سؤال 8148.

[2]. شیخ بهایی، محمد بن حسین و ساوجى، نظام بن حسین، جامع عباسى و تکمیل آن، ص 650، قم، دفتر انتشارات اسلامى، چاپ اول، 1429ق؛ طاهرى، حبیب الله، حقوق مدنى، ج 3، ص 207، قم، دفتر انتشارات اسلامى، چاپ دوم، 1418ق.

[3]. گلپایگانى، سید محمد رضا، مجمع المسائل، ج ‌5، ص 12، س 12، قم، دار القرآن الکریم، چاپ دوم، 1409ق؛ بهجت، محمد تقى، استفتاءات، ج 4، ص 233، س 5435، قم، نشر دفتر حضرت آیة الله بهجت، چاپ اول، 1428ق؛ جمعى از پژوهشگران، زیر نظر هاشمی شاهرودى، سید محمود، فرهنگ فقه مطابق مذهب اهل بیت علیهم السلام، ج 1، ص 86، قم، مؤسسه دائرة المعارف فقه اسلامى بر مذهب اهل بیت علیهم السلام، چاپ اول، 1426ق.

[4]. مجمع المسائل، ج ‌5، ص 54، س 102.