اگر فردی به جای فرد دیگری کنکور دهد و فرد دوم قبول شود حکم کار فرد اول چیست؟
پرسش
اگر کسی به جای دیگری امتحان کنکور دهد، فرد اول چه حکمی دارد؟ در اینجا فرد کنکور دهنده هیچ نفعی ندارد و فقط به جای فرد دیگر امتحان داده و خود بهره‌ای نبرده است. در اینجا فرد امتحان دهنده چه باید بکند؟
پاسخ اجمالی

هر گونه تخلّف از مقرّرات نظام جمهوری اسلامی حرام است. پس در فرض سؤال، فرد اول مرتکب عمل تقلّب و حرام شده است و می‌بایست استغفار کند. و نفر دوم هم چون موجب تضییع حق دیگران شده، نمی‌تواند با استفاده از این نتیجه به دانشگاه رود.

ضمائم:

پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است: [1]

حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی):

در هر صورت تقلب جایز نیست و باید توبه و استغفار نماید.

حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

گناه کرده است و باید استغفار کند.

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

خطای بسیار بزرگ و معصیت کرده است.

حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

در فرض سؤال، فرد اول مرتکب عمل تقلب و حرام شده است و فرد دوم هم که در کنکور امتحان نداده است ورودش به دانشگاه شرعاً جایز نیست.

حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):

هر گونه تخلف از مقررات نظام مقدس جمهوری اسلامی حرام است.

در هر حال پاسخ حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته) نسبت به این سؤال، چنین است:

این کار حرام است، و چون موجب تضییع حق دیگران می شود، نفر دوم هم نمی تواند با استفاده از این نتیجه به دانشگاه رود.    لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه ای، سیستانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.