وقتی در قرارداد جعاله‌ بانک عامل باشد، آیا می‌تواند در قراردادی دیگر، خودِ شخص را عامل قرار دهد؟
پرسش
در عقد جعاله‌ای که با بانک بسته می‌شود، آیا اگر بانک که عامل می‌گردد در جعاله‌ی دوم خودِ شخص را تماما عامل قرار دهد، این جعاله صحیح است؟
پاسخ اجمالی
در فرض سؤال، برخی از مراجع تقلید[1] جعاله دوم را صحیح شمرده و برخی دیگر[2] آن را صحیح نمی‌دانند.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[3]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
در صورتى که صورى نباشد، اشکال ندارد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
در عقد جعاله‌ای که با بانک بسته می‌شود و تسهیلات اخذ می‌گردد، عامل شخص گیرنده وام است.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
در فرض سوال، جعاله صحیح نیست.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
واگذاری کار مورد جعاله به جاعل اول هرچند با جعاله دوم باشد مخالف مقتضای عقد جعاله است.

[1]. آیات عظام خامنه‌ای و مکارم شیرازی.
[2]. آیات عظام صافی گلپایگانی و نوری همدانی.
[3]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.