آیا می توان صدقه را به مصرف حسینیه رساند؟
پرسش
با سلام؛ آیا می توان صدقه را به مصرف حسینیه رساند؟
پاسخ اجمالی

دو نوع صدقه وجود دارد:

1. صدقه واجب؛ که همان زکات است و یکی از مصارف آن استفاده در کارهای عام المنفعه است که ساخت حسینیه می تواند از جملۀ آنها باشد. جهت آگاهی بیشتر در این زمینه می توانید به نمایۀ 2981 در همین سایت مراجعه نمایید.

2. صدقه مستحب؛ که امروزه معمولا لفظ صدقه در این مورد استعمال می شود. و درباره اهمیت و کیفیت آن می توانید به نمایه 4597 (مقدار و مورد مصرف صدقه)  مراجعه نمایید.

اما درباره سؤال مذکور باید گفت، اگر صدقه به طور عادی و بدون قید و شرطی از مردم دریافت شود، این صدقه فقط به نیازمندان مى‌رسد؛ بله اگر صدقه، به عنوان مصرف خاصی (مانند ساخت یا تعمیر حسینیه) جمع آوری شود،(گرچه از دیدگاه فقهی به جمع‌آوری چنین کمک‌هایی صدقه نمی‌گویند، اما) می توان آن را در مورد خاص استفاده کرد.[1]

البته گاهی پرداخت صدقه به وسیله نذر واجب می شود مانند این که نذر کند جهت برآورده شدن حاجت، مقداری از اموال خود را صدقه دهد.در این مورد پرداخت صدقه تابع شرطی است که کرده،‌اگر در نذر قید کرده که آن را به مصرف خاصی برساند، باید به همان مصرف برساند،و الاّ باید به مصرف نیازمندان برساند.

[1]. ر.ک: مکارم شیرازى، ناصر، استفتاءات جدید، ج‌3، ص 607، انتشارات مدرسه امام على بن ابى طالب علیه السلام، قم، دوم، 1427 ه‍ ق.