آیا خرما و کشمش با جوشانیدن در غذا نجس می‌شوند و نمی‌توان غذا را مصرف کرد؟
پرسش
آیا خرما و کشمش با جوشانیدن در غذا نجس می‌شوند و نمی‌توان غذا را مصرف کرد؟ مثل جوشانیدن غذا در کشمش پلو و یا خرما و کشمش در بعضی خورشت‌ها.
پاسخ اجمالی
اکثر مراجع تقلید؛ خرما، مویز، کشمش و آب آنها را اگر چه جوش بیاید پاک، و خوردن آنها را حلال می‌دانند. اما برخی از فقها[1] در این زمینه می‌گویند: هرگاه مویز و کشمش را در غذا بریزند و بجوشد، به طوری که آب به داخل آن نفوذ کند و آب داخلش نیز بجوشد حرام می‌شود، اما نجس نیست و می‌توان آنها را جدا کرد و غذا را خورد. ولی در حال سرخ کردن و دم کردن در برنج و امثال آن مانعی ندارد. و در مورد خرما نیز اگر آب آن در غذا وارد شود و بجوشد و مستهلک شود، مانعی ندارد. ولی اگر مقدار آن به قدری باشد که بجوشد ولی مستهلک نشود، نمی‌توان آن‌را خورد.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای(مد ظله العالی):
نجس نمی‌شود و استفاده از آن اشکال ندارد.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی(مد ظله العالی):
خرما و مویز و کشمش و آب آنها اگر چه جوش بیایند پاک، و خوردن آنها حلال است.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی(مد ظله العالی):
هرگاه مویز و کشمش را در غذا بریزند و بجوشد، به طوری که آب به داخل آن نفوذ کند و آب داخلش نیز بجوشد حرام می‌شود، اما نجس نیست و می‌توان آنها را جدا کرد و غذا را خورد. ولی در حال سرخ کردن و دم کردن در برنج و امثال آن مانعی ندارد. و در مورد خرما نیز اگر آب آن در غذا وارد شود و بجوشد و مستهلک شود، مانعی ندارد. ولی اگر مقدار آن به قدری باشد که بجوشد ولی مستهلک نشود، نمی‌توان آن‌را خورد.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
هیچ‌یک از موارد مذکور در سؤال اشکال ندارد.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
کشمش و خرما با جوشیدن در غذا نجس نمی‌شود و خوردن آن اشکال ندارد.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی(دامت برکاته):
خرما و کشمش با جوشاندن در غذا نجس نمی‌شود.   لینک به سایت استفتائات

[1]. آیت الله مکارم شیرازی.
[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی(مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.