ایمان فرض است یا سنت؟
پرسش
ایمان فرض است یا سنت؟
پاسخ اجمالی
ایمان با توجه به متعلق آن باید مورد بررسی قرار گیرد؛ برخی از ایمان‌‌ها فرض و واجب و برخی نیز غیر واجب شمرده می‌‌شوند.
1. ایمان به خدا، پیامبر، قیامت و ضروریات دین، به یقین از فرایض و واجبات، بلکه از اهم واجبات هستند که اگر کسی به یکی از این امور، ایمان نداشته باشد مسلمان نیست.
در قرآن مواردی وجود دارد که در آن امر به ایمان شده است.
الف. اى کسانى که ایمان آورده‌‏اید! به خدا و پیامبرش، و کتابى که بر او نازل کرده، و کتب (آسمانى) که پیش از این فرستاده است، ایمان (واقعى) بیاورید کسى که خدا و فرشتگان او و کتاب‌‌ها و پیامبرانش و روز واپسین را انکار کند، در گمراهى دور و درازى افتاده است.[1]
ب. اى قوم ما! دعوت کننده الهى را اجابت کنید و به او ایمان آورید تا گناهانتان را ببخشد و شما را از عذابى دردناک پناه دهد.[2]
ج. اى کسانى که ایمان آورده‌‏اید! تقواى الهى پیشه کنید و به رسولش ایمان بیاورید تا دو سهم از رحمتش به شما ببخشد و براى شما نورى قرار دهد که با آن (در میان مردم و در مسیر زندگى خود) راه بروید و گناهان شما را ببخشد و خداوند غفور و رحیم است.[3]
در این آیات شریفه ضمن دستور به ایمان، بیان می‌‌دارد(در متن یا از نظر دلالت مفهومی) عدم ایمان موجب گمراهی، عذاب دردناک، عدم آمرزش گناه است.
2. ایمان به برخی از جزییاتی که در مورد معاد، قرآن، اوصاف نبی، وقایع تاریخی و ... در روایات غیر متواتر وارد شده از واجبات شمرده نمی‌‌شود.

[1]. «یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا آمِنُوا بِاللَّهِ وَ رَسُولِهِ وَ الْکِتابِ الَّذی نَزَّلَ عَلى‏ رَسُولِهِ وَ الْکِتابِ الَّذی أَنْزَلَ مِنْ قَبْلُ وَ مَنْ یَکْفُرْ بِاللَّهِ وَ مَلائِکَتِهِ وَ کُتُبِهِ وَ رُسُلِهِ وَ الْیَوْمِ الْآخِرِ فَقَدْ ضَلَّ ضَلالاً بَعیداً»، نساء، 136.
[2]. «یا قَوْمَنا أَجیبُوا داعِیَ اللَّهِ وَ آمِنُوا بِهِ یَغْفِرْ لَکُمْ مِنْ ذُنُوبِکُمْ وَ یُجِرْکُمْ مِنْ عَذابٍ أَلیم»، احقاف، 31.
[3]. «یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَ آمِنُوا بِرَسُولِهِ یُؤْتِکُمْ کِفْلَیْنِ مِنْ رَحْمَتِهِ وَ یَجْعَلْ لَکُمْ نُوراً تَمْشُونَ بِهِ وَ یَغْفِرْ لَکُمْ وَ اللَّهُ غَفُورٌ رَحیمٌ»، حدید، 28.