اگر طلبه‌ای در درس خواندن کم‌کاری داشته باشد، آیا شهریه‌ای که می‌گیرد اشکال شرعی دارد؟
پرسش
آیا اگر طلبه‌ای درسش را خوب بخواند و هر سال معدل بالایی داشته باشد، اما سال‌های اول در اثر کم‌کاری در فراگیری صرف و نحو (البته معدل بالایی داشته و ذهن خوبی دارد)، در تجزیه و ترکیب مشکل داشته باشد، اشکال شرعی دارد؟ آیا وجوهاتی که قبلا گرفته است مشکل دارد؟
پاسخ اجمالی

اگر طلبه، اوقات خود را در طلب علم به روشی که در حوزه های علمیه متعارف است سپری کند و قصد داشته باشد با این روش آمادگی برای ترویج دین و مذهب پیدا کند، استفاده او از شهریه و سهم امام جایز است.

ضمائم:

پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]

حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):

ملاک در اینگونه امور قوانین و مقررات دفاتر شهریه و حوزه علمیه مى‌باشد.

حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

اگر طلبه اوقات خود را در طلب علم به روشی که در حوزه های علمیه متعارف است سپری کند و قصد داشته باشد به این روش آمادگی برای ترویج دین و مذهب پیدا کند و به خود در این راه امیدوار باشد، جایز است که سهم امام را با اذن حاکم شرع در مؤونه خود مصرف نماید مشروط به اینکه مصرف او بیش از مصرف مؤمنینی که در آن شهر درآمد متوسطی دارند نباشد.

حضرت آیت الله العظمی صافب گلپایگانی (مد ظله العالی):

در فرض سؤال، شایسته است ضعف مزبور را جبران نماید و چنانچه مقررات حوزه را رعایت می‌کرده است گرفتن شهریه مانعی نداشته است.

حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):

در صورتی‌که به یادگیری و ترویج علوم اسلامی در حد توان اشتغال داشته باشد استفاده از شهریه بلامانع است.

حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):

از این به بعد خوب درس بخواند، وجوهاتی که گرفته و الان می‌گیرد، حلال است.

لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، صافی گلپایگانی و نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.