اگر روش تجربی را رد کنیم؛ چه روشی برای رسیدن به معنای حقیقی دین پیشنهاد می‌کنید؟
پرسش
اگر روش تجربی را ( به خاطر رد پذیر بودنش) رد کنیم. چه روشی برای رسیدن به معنای حقیقی دین پیشنهاد می‌کنید؟
پاسخ اجمالی
از نظر دانشمندان و محققان دانش منطق و تجربیات از امور یقینی هستند که می‌توانند مبادی استدلال و قیاس قرار گیرند.
 برای اطلاع بیشتر رجوع شود به پاسخ 29222.
 البته همان‌گونه که اندیشمندان توضیح داده‌اند، در درون هر استدلال تجربی یک استدلال عقلی نهفته است؛ به عبارت دیگر، استدلال کار عقل است؛ نهایت این‌که در مقدمات استدلال گاهی هر دو مقدمه عقلی است و گاهی یکی از آنها تجربی است. بنابراین روش تجربی می‌تواند در تحقیقات دینی به کار آید. نکته دیگری که باید توجه داشت این است که تنها با روش تجربی نمی‌توان به حقیقت دین دست یافت، بلکه عقل، قلب و نقل راه­های مهم در شناخت مسائل دینی است. برای اطلاع بیشتر رجوع شود به پاسخ 98.