شغل من در مؤسسه‌ای، نوشتن پایان‌نامه برای دانشجویان است، اشتغال به این کار چه حکمی دارد؟
پرسش
با سلام. من در مؤسسه‌ای کار می‌کنم و شغلم نوشتن پایان‌نامه برای دانشجویان است. با توجه به اینکه خود دانشجویان در این زمینه کمک‌های کوچکی دارند، مثل جمع‌آوری برخی منابع و انجام اصلاحات، مایلم حکم شرعی درآمدم را از این شغل بدانم. ضمناً دانشجویانی که برایشان پایان‌نامه می‌نویسم عموماً از نظر سطح علمی توانایی نگارش پایان‌نامه را دارند و به دلیل پر بودن اوقات کاری‌شان این کار را به مؤسسه واگذار می‌کنند.
پاسخ اجمالی
طبق مقررات دانشگاه‌ها و مؤسسات علمی، هر دانشجو باید پایان‌نامه‌اش را خود تهیه کند، اینکه برخی افراد به نیابت از آنها - چه با دریافت دستمزد و چه بدون آن  - پایان‌نامه را تهیه کنند، هم خلاف مقررات بوده و هم موجب افت سطح علمی فارغ التحصیلان خواهد شد که ضرر آن به کشور خواهد رسید. بر این اساس، چنین کاری جایز نیست.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
اگر بر خلاف مقررات و قوانین دانشگاه باشد، جایز نیست.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
چنانچه این کار بر خلاف مقررات مربوطه باشد و دانشجو موظف باشد که شخصاً این کار را انجام دهد، جایز نیست.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
تخلف از قوانین جائز نیست و کسب درآمد از این طرق جائز نیست.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
اگر موجب تخلف از قوانین و مقررات مربوطه و معرفی غیر صالح به جای صالح باشد جایز نیست.

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.