شخصی در گذشته، با حیوانی آمیزش کرده و آن حیوان هم فروحته شده است، آیا وظیفه دیگری غیر از توبه دارد؟
پرسش
سلام علیکم، شخصی که حدود 15 سال پیش در اثر جهالت، با یک گاو شیری - که متعلق به مادربزرگش بوده است - آمیزش کرده است و آن گاو هم در همان ایام فروحته شده است و اکنون تصمیم به توبه گرفته است آیا وظیفه دیگری غیر از توبه دارد؟
پاسخ اجمالی
این فرد مرتکب معصیت بزرگی شده است که طبق روایات اگر در دادگاه ثابت شود، موجب تعزیر وی‌ می‌شود.[1] در هر حال باید از این کار توبه واقعی کند و اگر امکان دارد و حیوان در دسترس باشد، باید آن را ذبح کند و گوشتش را بسوزاند. و قیمت حیوان را ضامن بوده که باید به مالک آن (اگر زنده است) و گرنه به وارثین او برگرداند.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
مرتکب گناه بزرگی شده که توبه جدی و واقعی از آن لازم است و توبه با ترک گناه حاصل می‌شود و با امکان دسترسى به حیوان (هر چند نسبت به نسل‌هاى بعدى) باید ذبح و سوزانده شود و اگر حیوان در دسترس نباشد تکلیفى ندارد و در هر صورت قیمت حیوان را ضامن است باید به مالک آن اگر زنده است و گرنه به وارثین او برگرداند.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
پول آن حیوان را به ورثه مادربزرگ ضامن است.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
در فرض سؤال، باید از این کار جداً توبه کند و اگر امکان دارد باید آن را بیابد و مبلغ آن را به مالکش بدهد و ذبح کند و گوشتش را بسوزاند؛ اما اگر دسترسی ندارد وظیفه‌ای ندارد.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
چنانچه الآن صاحب گاو را بشناسد باید گاو را از او گرفته و بعد از ذبح بسوزاند و قیمت گاو را هم ضامن است و چنانچه صاحب گاو را نشناسد قیمت گاو حکم مجهول المالک را دارد.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
در صورتی‌که حیوان موطوئه موجود باشد باید بدون آنکه تأخیر بیفتد آن حیوان را بکشند و بسوزانند و کسی که با آن وطی کرده پول آن را به صاحبش بدهد و در این حکم فرقی میان صغیر و کبیر، عالم به حُکم و جاهل نیست.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
این جوان باید پول آن حیوان را به صاحبش بدهد و نیز صاحب حیوان باید پولی را که خریدار گاو گرفته است، به خریدار برگرداند؛ البته از آنجا که اعتراف به این گناه حرام است، باید به گونه ای عمل کند که برگردان پول به خریدار یا پرداخت قیمت به صاحب گاو متوقف بر اعتراف به این گناه نباشد؛ مثلاً به بهانه ای این پول را در حساب صاحب حیوان بریزد و نیز پول خریدار را هم به بهانه ای در حسابش واریز کند. اگر صاحب گاو یا خریدار را نمی‌شناسد یا امکان برگرداندن به او را ندارد، بنابر احتیاط واجب باید با اجازۀ مجتهد جامع الشرایط از طرف آن دو صدقه بدهد.
لینک به سایت استفتائات

[1]. طبسى، نجم الدین، مترجم: حسینى، سید محمد رضا و شفیعى، مصطفى، زندان و تبعید در اسلام، ص 172، انتشارات صفحه‌نگار، قم، اول، 1427 ه‍ ق
[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی و نوری همدانی(مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.